Foto: Shutterstock

Līdz ar Ukrainas lēmumu liegt vairāku pārtikas produktu eksportu un sankcijām, kas ieviestas pret Krieviju karadarbības dēļ, pārtikas cenas Latvijā atsevišķām produktu grupām varētu pieaugt vairākas reizes, atzina Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

Viņa skaidroja, ka Ukraina un Krievija, piemēram, ir lielas graudu un minerālmēslu eksportētājvalstis, tādējādi atsevišķām pārtikas grupām cenas varētu pieaugt vairākas reizes. "Mēs cepam baltmaizi, citi cep plāceņus, bet graudi vienalga ir vajadzīgi," sacīja Gulbe, piebilstot, ka, piemēram, Āfrika, Saūda Arābija un Tunisija, graudus neražo, taču importē lielos apmēros.

Vienlaikus eksperte vairākkārt uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotājiem nevajadzētu satraukties par pārtikas trūkumu, jo Latvija saražo vairāk pārtikas, nekā spēj patērēt. "Mums ir, ko ēst, un būs, ko ēst. Mums viss ir uz vietas," atzīmēja Gulbe.

Viņa arī sacīja, ka lauksaimnieki lielākoties ir jau nodrošinājušies šai lauksaimniecības sezonai gan ar graudu sēklām, gan ar minerālmēsliem.

Tāpat Gulbe atzīmēja, ja šī lauksaimniecības sezona laika apstākļu ziņā būs veiksmīga, no graudu cenu kāpuma biržās ieguvēji būs eksportējošie graudkopības uzņēmumi.

Komentējot sāls iztrūkumu veikalos, Gulbe pauda, ka tās lielākoties ir sabiedrības panikas iezīmes, līdzīgi kā tas bija ar griķiem Covid-19 pandēmijas sākumā.

Viņa norādīja, ka ilgtermiņā veikalos varētu tikt ietekmēta pārtikas daudzveidība produktiem, kas tiek importēti no ļoti attālām vietām, taču sāls, ko iegūst arī, piemēram, Polijā, deficītu nepiedzīvos.

Jau ziņots, ka Ukrainas valdība aizliegusi vairāku pārtikas produktu eksportu, tostarp aizliegts eksportēt liellopu gaļu un dzīvus liellopus, liellopu gaļas subproduktus, rudzus, auzas, griķus, cukuru, prosu un pārtikas sāli. Ierobežojumi būs spēkā līdz gada beigām.

Tāpat vēstīts, ka 24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

Agroresursu un ekonomikas institūts ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzīta iestāde. Institūtu izveidoja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta un Latvijas Valsts augļkopības institūta reorganizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!