Foto: LETA
"Orkla Foods Latvija" grupā esošā uzņēmuma "Gutta" sulu ražošanu uz Igauniju pilnībā iecerēts pārcelt līdz 2017. gada pirmā ceturkšņa beigām, taču reorganizācijas dēļ kompānijas darbinieki netiks atlaisti, teica "Orkla Foods Latvija" mārketinga direktore Dana Erciņa-Užāne.

Viņa atgādināja, ka nolūkā koncentrēties darbam specializētajās kategorijās un stiprināt "Orkla Foods Latvija" konkurētspēju kompānija šogad izlēma no "Orkla" ražotnes Igaunijā uz Latviju pārcelt majonēzes un salātu mērču jeb dresingu ražošanu Igaunijas un Somijas tirgiem, savukārt no Lietuvas rūpnīcas uz "Orkla Foods Latvija" ražotni pārcelt sinepju, salātu mērču, majonēzes un tomātu mērču ražošanu Lietuvas tirgum, bet "Gutta" sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošanu pārcelt uz specializēto ražotni Igaunijā. Pēc viņas teiktā, uzņēmuma ražotnē Valdlaučos šobrīd joprojām tiek ražota "Gutta" produkcija divu litru iepakojumos. "Gutta" sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošanu uz Igauniju plānots pārcelt līdz 2017. gada pirmā ceturkšņa beigām. Pēc tam Valdlauču ražotnē paredzēts turpināt ražot vairāku veidu "Everest" dzeramo ūdeni, "Rīgas kvasa dzērienu", kā arī citus produktus.

"Orkla Foods Latvija" mārketinga direktore skaidroja, ka "Gutta" sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošana uz Igauniju tiek pārcelta pakāpeniski, jo diezgan liels darba apjoms jāvelta tam, lai saglabātu "Gutta" produkcijas diezgan niansētās receptūras. Šā gada otrajā pusē no Latvijas uz Igauniju tika pārcelta "Gutta" sulu, nektāru un sulu dzērienu ražošana viena litra un 0,2 litru iepakojumos.

Erciņa-Užāne teica, ka līdzīgi ražošanas pārcelšanas procesi norisinās arī "Orkla Foods Latvija" ražotnē Babītes novada Spilvē, kur jau ir uzstādīta liela daļa jaunu iekārtu un ir uzsākta majonēzes, tomātu mērču, salātu mērču ražošana Igaunijas, Somijas un Lietuvas tirgiem. "Orkla" ražotņu specializācijas rezultātā, ņemot vērā ražošanas vietas izmaiņas Baltijas valstīs, "Orkla Foods Latvija" ražošanas apjomi Latvijā ir pieauguši.

Pēc viņas teiktā, specializācijas un ražošanas izmaiņu procesu rezultātā kopēju izmaiņu "Orkla Foods Latvija" darbinieku skaitā nav, jo, samazinoties darbinieku skaitam Valdlauču ražotnē, to skaits pieaug "Spilvē". "Darbiniekiem, kuri nebūs nodarbināti dzeramā ūdens un kvasa dzēriena ražošanā, ir piedāvāta iespēja strādāt "Orkla Foods Latvija" ražotnē Babītes novada Spilvē. Ir darbinieki, kuri jau strādā Spilvē, un ir arī kolēģi, kuri nolēmuši mainīt darba vietu. Ir arī Valdlauču ražotnes darbinieki, kuri ir nolēmuši pārtraukt darba gaitas un doties pensijā. Ražošanas procesu pārcelšanas rezultātā štatu samazināšana nav notikusi," teica Erciņa-Užāne.

Kā ziņots, saskaņā ar plānoto reorganizāciju nolūkā koncentrēties darbam specializētajās kategorijās "Orkla Foods Latvija" martā pieņēma lēmumu "Guttas" sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošanu pārcelt uz Igauniju, bet ūdens un atspirdzinošo dzērienu ražošanai, ieskaitot rūpnīcu Valdlaučos, tika sākts pircēja meklēšanas process. Nesen kompānija izlēma turpināt Valdlauču ražotnes darbu, tur ražojot "Everest" dzeramo ūdeni, kā arī "Rīgas kvasa dzērienu".

Sulu, nektāru un sulas dzērienu ražošana Valdlaučos norisināsies līdz 2017. gada sākumam, bet pēc tam - "Orkla" grupas uzņēmuma "Põltsamaa Felix" rūpnīcā Igaunijā. Uz turieni tiks pārcelta arī daļa ražošanas iekārtu no Valdlaučiem.

Jau vēstīts, ka norvēģu kompānija "Orkla" 2014. gada augustā iegādājās koncernu "NP Foods", savukārt oktobrī pieņēma lēmumu apvienot SIA "NP Foods", AS "Laima", AS "Staburadze" un AS "Latfood" vienā uzņēmumā, kura nosaukums ir "Orkla Confectionery and Snacks Latvija", bet SIA "Spilva" un AS "Gutta" apvienoti vienā uzņēmumā ar nosaukumu SIA "Orkla Foods Latvija".

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem pērn "Orkla Foods Latvija" apgrozījums veidoja 24,39 miljonus eiro, bet peļņa - 1,61 miljonu eiro salīdzinājumā ar attiecīgi 21,58 miljoniem un 1,39 miljoniem 2014. gadā. Kopumā uzņēmuma investīciju summa pagājušajā gadā bija 1,56 miljoni eiro, no kā 0,74 miljoni eiro bija Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!