Foto: F64

Konkurences padome (KP) ir saņēmusi maizes un maizes izstrādājumu ražotāja un tirgotāja "Hanzas maiznīca" īpašnieka Somijas "Vaasan Group" un Zviedrijas koncerna "Lantmännen Ekonomisk Förening" (Lantmännen) apvienošanās ziņojumu liecina informācija KP mājaslapā.

Tajā teikts, ka KP ir saņēmusi somu koncerna "Vaasan Group", kurā ietilpst "Hanzas maiznīca", "Hanzas maiznīcas", Luksemburgas uzņēmums "Lion/Visor Lux 1", kā arī zviedru koncerna "Lantmännen", kurā ietilpst Latvijas uzņēmums "Rēzeknes Dzirnavnieks", zviedru uzņēmums "Lantmannen SW Seed", Latvijas kompānija "Scandagra Latvia" un "Baltic Transshipment Center", Somijas uzņēmums "Lantmännen Unibake", Zviedrijas uzņēmums "Lantmännen Doggy", "Swecon" kompānijas Igaunijā, Lietuvā un Latvijā, Vācijas kompānija "Swecon Baumaschinen", Zviedrijas uzņēmumi "Swecon Aläggningsmas kiner" un "Lantmännen SW Seed", Somijas uzņēmums "Viking Malt" un Zviedrijas uzņēmums "Pane Invest" apvienošanās paziņojumu.

"Hanzas maiznīcas" māteskoncerna "Vaasan" pārstāve Sari Nordblada norādīja, ka nevar komentēt plānoto apvienošanos, kamēr KP ar to nav iepazinusies un apstiprinājusi.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem KP ir jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz trim mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Uzņēmumi, kas varētu sniegt būtisku un pamatotu viedokli par plānotās apvienošanās ietekmi uz tirgu un konkurenci tajā, aicināti sazināties ar Konkurences padomi, norāda KP.

Uzņēmumi var iesniegt saīsināto ziņojumu par apvienošanos, ja pastāv vismaz viens no diviem nosacījumiem - neviens no apvienošanās dalībniekiem nedarbojas vienā konkrētajā tirgū vai ar to vertikāli saistītā tirgū vai apvienošanā iesaistīto tirgus dalībnieku kopējā tirgus daļa konkrētajā tirgū nepārsniedz 15%.

Jau vēstīts, ka viena no lielākajām pārtikas ražotāju grupām Ziemeļvalstīs Zviedrijas "Lantmännen" ir panākusi vienošanos par to, ka iegādāsies Somijas uzņēmumu "Vaasan Group", kam pieder arī "Hanzas maiznīcas".

Paredzēts, ka pēc apvienošanās "Vaasan" un "Lantmännen" struktūrvienība "Lantmännen Unibake" nostiprināss pozīcijas Baltijas jūras reģiona valstīs un papildinās kopīgo piedāvājumu ar vairākiem jauniem produktiem un konceptiem.

2013.gadā "Hanzas maiznīcas" strādāja ar 21,62 miljonu eiro apgrozījumu un guva 295 tūkstošu eiro peļņu.

"Hanzas maiznīcas" izveidotas 1994.gadā, kad viens no somu lielākajiem maizes ražotājiem "Vaasan&Vaasan" no "Ave Lat grupas" nopirka akciju kontrolpaketi četros maizes ražošanas uzņēmumos - "Rīgas maizniekā", "Rēzeknes maizniekā", "Abrā" un "Baltmaizniekā". Visi četri uzņēmumi apvienoti ar vienu zīmolu - "Hanzas maiznīca", kā arī vienā uzņēmumā, kura nosaukums ir "Hanzas maiznīcas".

KP ir Ekonomikas ministrijas padotībā esoša institūcija, kuras mērķis ir nodrošināt iespēju katram tirgus dalībniekam veikt ekonomisko darbību brīvas un godīgas konkurences apstākļos, kā arī veicināt konkurences attīstību visos tautsaimniecības sektoros sabiedrības interesēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!