Leģendārais latviešu hokejists Helmuts Balderis ir sašutis par esošo biznesa vidi Latvijā. Intervijā laikrakstam "Diena" viņš skarbi raksturo nejēdzības ar kurām viņam nācies saskarties daudzu gadu garumā.

Balderis laikrakstam apstiprina, ka biznesā daudzus gadus darbojas ar diezgan lielu vērienu. Viņš ir akcionārs SIA "Mārupes siltumnīcas", iesaistīts biogāzes biznesā, viņa ģimenei pieder zvēraudzētava, kā arī bizness saistīts ar ofisu māju Rīgā, Tērbatas ielā.

"Mums ir 250 darbinieki, kuriem godīgi maksājam labas algas, un visiem esam noformējuši arī apdrošināšanu, bet Ieņēmumu dienests mums pasaka: jūs esat parādnieki. Mums par gurķiem kad maksā? Vai tad uz priekšu? Mana meita, kad bija Šveicē, pati varēja savam restorānam novest līdz galam grāmatvedību. Tur atnāk cilvēks un palīdz visu dokumentāciju sakārtot. Tas taču nav nekāds noziegums! Pie mums atkal visus uzskata gandrīz vai par noziedzniekiem," stāsta Balderis.

"Ko mums dara Valsts ieņēmumu dienests? Uz privātas zemes uzceļ ēku, par kuru līdz privatizācijai par īri gadā maksāja vairāk nekā desmit miljonus eiro. Un kurš par to atbildēs? Vai tad valstij pietrūkst zemes? Pie Rumbulas un lidostas ir lielas platības. Tagad viņi kādam labi samaksā un izpērk ēku uz privātās zemes par 30 vai 50 miljoniem eiro. Tas taču ir vājprāts! Un pēc tam viņi vēl "drāzīs" uzņēmējus! Mēs nopērkam Olainē izsolē zemi un esam parādnieki, jo esam pārāk lēti nopirkuši. Viņi diktē, kā darīt! Manai meitai veikalā pienāk vēstule: jūs maksājat pārāk mazas algas. Jums ir jāmaksā pāri par tūkstoti. Tu pelni to naudu? Tu dzīvo uz mana rēķina! Valsts ieņēmuma dienests dzīvo uz mana un tava rēķina. Es domāju, kā ņemt kredītu un kā atdot. Tas taču ir rekets!" sašutis ir uzņēmējs.

Balderis arī retoriski jautā, kurš ārzemnieks gribēs nākt šeit attīstīt biznesu? "Tērbatas ielā man ir ofiss. Trešajā stāvā izbūvēju iestiklotu balkonu. Par visu pats maksāju naudu. Ir pagājuši pieci mēneši, un saskaņošanas darbi joprojām turpinās. Tās ir drausmas! Es prasu savam arhitektam, vai ārzemnieki brauc pie mums? Gribētāju būtu daudz, bet jāpaiet trīs gadiem, lai te kaut ko uzsāktu. Rīgas domes pārstāvji brauc komandējumos uz Portugāli, Senegālu un Zimbabvi. Būtu aizbraukuši uz Igauniju," turpina Balderis.

Viņš intervijā "Diena" arī pauž pārliecību, ka būtu iegādājies banku "Citadeli".

"Citadeli atdeva, bet es par to summu – 70 miljoniem – banku būtu paņēmis. SEB bankā paņemtu kredītu, un man būtu Citadele. Tā bija pelnoša banka ar 15 vai 20 miljoniem gadā. Tas nozīmē, ka nedaudz vairāk nekā trijos gados es kredītu atdotu. Parex kā sliktā banka joprojām ir valsts problēma. Kurš atbildēs – Straujuma? Liepājas metalurga gadījums. Tas taču ir ārprāts! Man un krustdēlam bija jāieķīlā visi īpašumi, lai mēs dabūtu kredītu. Joprojām vecos parādus – desmit miljonus – dzēšam. Kas notiek ministrijās? Ja būtu krimināllikums, tad gan es domāju, viņi katru soli sāktu desmit un pat simts reižu apdomāt. Tagad visiem ir laulības līgumi vai arī īpašumi pārrakstīti radiniekiem," norāda Balderis.

Intervijā viņš arī uzsver, ka laikā, kad pats bijis Rīgas domes deputāts, tad vēl ar biznesa vidi viss bija solīdi. "Arī Šķēles laikā bija normāli. Tagad ir užas (tulk. – šausmas)".

Taujāts vai cilvēki kļūst alkatīgāki, vai arī viņi saprot, ka laiks pie varas svirām ir ierobežots, Balderis ir tiešs: "Es domāju, ka otrais variants. Kā Rīgas dome var attīstīt biznesu Getliņu tomātu audzēšanā, ja mēs maksājam par atkritumu izvešanu? Viņi cels 0,3 hektāru platībā siltumnīcas ar lampām par 4,5 miljoniem eiro. Jau ir izsludināts konkurss. Mēs uzcēlām 0,5 hektāru platībā par 2,5 miljoniem eiro".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!