Foto: LETA
Pieczvaigžņu viesnīcas "Hotel de Rome" operatoram no atceltajām rezervācijām un negūtajiem ienākumiem viesu apkalpošanā līdz šī gada beigām radīti zaudējumi vairāk nekā 1,13 miljonu eiro (791 000 latu) apmērā, pastāstīja nomnieku "Riga-Hotel-GmbH. & Co. Betriebs-KG" un "Roehlinger Beteiligungs- und Vermögensverwaltungs GmbH" direktors un īpašnieks Jurgens Rēlingers.

29.jūlijā viesnīcas "Hotel de Rome" ēkas jaunais īpašnieks SIA "Baltic Investments Group", atslēdzot elektrību, pārtrauca viesnīcas darbību.
Rēlingers norāda, ka patlaban uzteikts darbs vairāk nekā 50 viesnīcas darbiniekiem, kā arī radīti zaudējumi par 6900 iepriekš veiktajām rezervācijām līdz šī gada beigām, kuras tagad nācies atcelt.

"Krievijas investors nav izvēlējies konstruktīvu sarunu ceļu ar "Hotel de Rome" un restorānu operatoriem, ignorējis Latvijas likumdošanas prasības un lauzis telpu nomas līgumu, neraugoties uz viesnīcas centieniem vienoties par līguma laušanu saprātīgos termiņos vai tā pagarināšanu, respektējot jaunā īpašnieka prasības un uz to brīdi viesnīcas viesu pieteiktās un apstiprinātās numuru rezervācijas," skaidro Rēlingers.

Tāpat Rēlingers uzskata, ka šis atgadījums nodarījis kaitējumu Rīgas un Latvijas reputācijai, kā arī ietekmēs Vācijas uzņēmēju vēlēšanos ieguldīt investīcijas Latvijā.

"Šī bezatbildīgā un ignorantā rīcība neatturēs bijušos nomniekus "Riga-Hotel-GmbH. & Co. Betriebs-KG" un "Roehlinger Beteiligungs- und Vermögensverwaltungs GmbH" vērsties pret "Baltic Investments Group" par zaudējumu piedziņu. Nomnieki vērsīsies tiesā, kaut arī lielā steigā ēkai Kaļķu ielā 28 ir uzlikta komercķīla 14 miljonu eiro (9,8 miljoni latu) apjomā, kas varētu liecināt par "Baltic Investments Group" vēlmi izvairīties no radīto zaudējumu atlīdzināšanas," klāsta Rēlingers.

Pagaidām gan vēl nav zināms precīzs laiks, kad viesnīcas operators plāno varētu vērsties tiesā, taču tas notikšot pēc iespējas ātrāk.

Jau ziņots, ka 29.jūlijā vēl pēc nomnieku tikšanās ar medijiem "Baltic Investments Group" nolīgtās apsardzes darbinieki un pārstāvji turpināja psiholoģiski ietekmēt viesnīcas darbiniekus, piedraudot, ka tie, kuri nestrādās jauno ēkas īpašnieku pakļautībā, pirmdien tiks atlaisti, norāda "Riga-Hotel-GmbH.&Co Betriebs-KG" pārstāvji.

"Baltic Investments Group" atslēdza liftu darbību, pēc tam elektrību terasē, vēlāk visā viesnīcā. Tas nozīmēja, ka viesnīcas viesiem nebija iespējams iekļūt savās istabās, izmantot labierīcības un citas pašsaprotamas ērtības. Piektdienas vakarā "Baltic Investments Group" pārstāvji slēdza "Hotel de Rome" durvis, nelaižot iekšā viesnīcas viesus. Tajā pašā laikā tika atslēgti viesnīcas darbinieku tālruņi, traucējot operatīvi izmitināt viesus citās viesnīcās.

Vienlaikus darbinieki tika informēti, ka 1.augustā "Baltic Investments Group" sniegs informāciju par viesnīcas turpmākās darbības koncepciju un veiks individuālas pārrunas par darba līgumu slēgšanu. Bet uz jaunā īpašnieka sasaukto darbinieku sapulci, pēc rīcībā esošās informācijas, nav aizgājis neviens no līdzšinējā viesnīcas operatora darbiniekiem.

Elektrības atslēgšana nodarījusi kaitējumu arī viesnīcai "Konventa Sēta", jo tās "fidelio" viesnīcu rezervācijas sistēmas serveris ir vienotā sistēmā ar "Hotel de Rome", līdz ar to nedarbojās arī tas.
Viesnīca "Hotel de Rome" minēto notikumu laikā darbojās ar 100% noslogojumu, un vēl aizvien norit viesu izmitināšanas koordinēšana citās viesnīcās.

Ēkā Kaļķu ielā 28 nomnieki bija gan politisko partiju apvienība "Vienotība", mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Narvesen", gan "Citadele banka", veikals "Andrews Ties" un citi.

Kā ziņots, policijā saņemti trīs iesniegumi saistībā ar viesnīcas "Hotel de Rome" ēku, par ko izcēlies strīds starp SIA "Reho" un SIA "Baltic Investments Group".

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava informēja, ka Centra iecirknī ir saņemti trīs iesniegumi par saimnieciskiem strīdiem un pretenzijām. Policija iesniegumus sola izvērtēt.

SIA "Baltic Investments Group", kura marta sākumā iegādājās pusi "Reho" kapitāldaļu, bet vēlāk tās pārdeva Krievijas pilsonei Inetai Bojārei, jūlija sākumā "Hotel de Rome" ēku iegādājusies par 8,26 miljoniem latu, pastāstīja jauno īpašnieku pārstāvis zvērināts advokāts Armands Liberis.
Savukārt 19.jūlijā noslēgts savstarpējs pieņemšanas un nodošanas akts par nekustamā īpašuma un tajā esošā aprīkojuma nodošanu jaunajam īpašniekam. To parakstījis gan valdes priekšsēdētājs Rēlingers, gan "Reho" valdes locekle Sigita Švarca, gan "Baltic Investments Group" pilnvarotais pārstāvis Ģirts Rūda. Šajā dienā Rēlingers pameta "Reho" valdi.

Liberis arī pauda izbrīnu, ka līdzšinējie ēkas īpašnieki visus nomas līgumus "Baltic Investments Group" nosūtījuši tikai šīs nedēļas trešdienā. Tajā esot arī nesaprotami nomas līgumi starp "Reho" un divām Vācijas firmām par "Hotel de Rome" un restorāna "Otto Schwarz" telpu iznomāšanu, kas, kā uzskata jaunie īpašnieki, ir krāpšana, jo tām skaidri redzama saistība ar "Reho".

Kā paskaidroja Rēlingers, divi jaunie nomas līgumi, kas noslēgti pērn novembrī, ir tādēļ, ka "Reho" šajā laikā ēku iegādājusies no Rīgas domes un bijis nepieciešams tos pārslēgt ar jauno īpašnieku.

Līgums par viesnīcas telpu iznomāšanu bija noslēgts līdz 2015.gadam.
Liberts arī norādīja, ka patlaban jaunie īpašnieki vēlas iepazīties ar atsūtītajiem nomas līgumiem un pēc tam plāno pārrunāt tālākās sadarbības iespējas.

Kā ziņots, Latvijas-Vācijas kopuzņēmums SIA "Reho" no viesnīcu operatora SIA "Hotel Kolonna", kas iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, pārņēmis piecu "Kolonna" zīmolu viesnīcu apsaimniekošanu, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja uzņēmuma pārstāvis Juris Pētersons.

Pētersons norāda, ka viesnīcas ar "Kolonna" zīmolu turpinās stādāt, bet visu septiņu "Reho" apsaimniekoto viesnīcu apgrozījumu šogad plānots palielināt līdz 6,4 miljoniem eiro (4,48 miljoniem latu), kas ir par 21% vairāk nekā pērn.

Viņš stāsta, ka "Kolonna Hotels Group" ir Patentu valdē reģistrēts zīmols, kura lietošanas tiesības patlaban pieder Eiropas valstu investoru grupai, kuras uzņēmums SIA "Reho" nodarbojas ar viesnīcu pakalpojumu sniegšanu jeb operēšanu tagad jau septiņās Latvijas viesnīcās - "Hotel de Rome", "Konventa sēta", "Kolonna Hotel Rīga", "Kolonna Hotel Brigita", "Kolonna Hotel Cēsis", "Kolonna Hotel Kuldīga" un "Kolonna Hotel Rēzekne".

Kopumā "Reho" patlaban strādā aptuveni 248 darbinieki.
Kā ziņots, jūlija vidū "Reho" valdes locekli Krievijas pilsoni Maksimu Ļevčenko nomainīja Švarca, bet dažas dienas vēlāk Rēlingeru nomainīja Inta Abrazone.

Puse "Reho" kapitāldaļu ir Vācijas uzņēmuma "Riga Hotel GmbH" īpašumā, bet otra - Bojāres, kura līdz šim nav bijusi Latvijā reģistrētu uzņēmumu īpašniece vai amatpersona. Kā viņas dzīvesvieta reģistrēts Maskavas apgabals.

"Baltic Investments Group" īpašnieks ir Krievijas pilsonis Andrejs Djuževs, liecina iepriekš publicētā informācija. Pēc Valsts vienotās zemesgrāmatas datiem, Djuževam pieder likvidējamās "RSK apdrošināšana AS" ēka Rīgā, Lāčplēša ielā 38, kuru viņš pērn iegādājās izsolē par 1,51 miljonu latu.

"Reho" pārstāvis Pētersons iepriekš skaidroja, ka, "uzņēmumam un tā pārvaldībā esošajām viesnīcām attīstoties, tiek domāts par papildu investīciju piesaisti", tādēļ "Baltic Investments Group" piesaistīts kā investors un dalībnieks uzņēmumā. Plašākus komentārus uzņēmuma pārstāvis nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!