Foto: LETA

Iebilstot pret Ekonomikas ministrijas virzītajiem Enerģētikas likuma grozījumiem, kas saistīti ar dabasgāzes tirgus liberalizāciju, AS ”Latvijas Gāzes” valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis Ministru kabineta komitejas sēdē pirmdien kārtējo reizi brīdināja, ka iecerētās reformas veicinās dabasgāzes cenu pieaugumu un nepamatoti ierobežos uzņēmuma privatizācijas noteikumos paredzētās ”Latvijas Gāzes” ekskluzīvās tiesības.

Viņš apgalvoja, ka tieši pateicoties ekskluzīvajām tiesībām, Krievija dabasgāzi Latvijai piegādā par salīdzinoši zemu cenu, jo "Latvijas Gāzei" esot piešķirtas ļoti lielas atlaides.

Turklāt dabasgāzes tirgus liberalizācijas nodrošināšanai būšot nepieciešamas milzīgas investīcijas, ko nespēšot nosegt Eiropas Savienības (ES) finansiālais atbalsts, tādēļ gala tarifs, ko par saņemto gāzi maksā patērētāji, pieaugšot arī ar tirgus atvēršanu saistīto izmaksu dēļ.

Dāvis arī uzskata, ka Ekonomikas ministrija nepareizi interpretē ES direktīvās noteikto tirgus liberalizācijas jēdzienu, jo ar to esot jāsaprot jaunu piegādātāju ienākšana dabasgāzes tirgū, nevis kompānijas sadalīšana, ko paģēr Ekonomikas ministrija.

"Ja mums vajag liberalizāciju uz papīra, uz priekšu! Bet tad cietīs mūsu patērētāji," uzsverot, ka Enerģētikas likuma grozījumi nav saskaņoti ar "Latvijas Gāzi", pauda kompānijas valdes priekšsēdētājs.

Ekonomikas ministrijas ieskatā, Enerģētikas likuma grozījumi Saeimā ir jāpieņem līdz nākamā gada aprīlim. Likumprojekts paredz, ka līdz 2015. gada sākumam pašreizējam dabasgāzes sadales sistēmas operatoram ir jāpārkārto savu darbību atbilstoši noteiktām sadales sistēmas operatora neatkarības prasībām, kā arī jānodrošina trešo personu jeb iespējamo alternatīvo dabasgāzes piegādātāju piekļuve dabasgāzes sistēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!