Foto: PantherMedia/Scanpix

Rapšu eļļas ražotāja SIA "Iecavnieks" jaunie īpašnieki SIA "Iecavnieks&Co" šogad plāno palielināt apgrozījumu par 20%, sasniedzot četru miljonu eiro rādītāju, nostiprināt pozīcijas Latvijas tirgū, kā arī sākt Ķīnas un Krievijas tirgu izpēti, informēja uzņēmuma līdzīpašnieks Arnolds Babris.

"Baltijas lielākā eļļas rūpnīca pēdējos gados pieredzējusi smagas pārmaiņas, maksātnespējas procesu, tomēr spēja saglabāt ražošanu un jaunā kvalitātē turpina darbu kā "Iecavnieks&Co". Uzņēmumā nodarbināti 90% darbinieku, kas vēlējās pāriet no bankrotējušās rūpnīcas. Pagājušā gada provizoriskais apgrozījums ir 3,4 miljoni eiro un šogad plānojam pieaugumu par apmēram 20%" sacīja Babris.

Viņš gan neatklāja darījuma summu, par kuru no iepriekšējā īpašnieka - SIA "Dēseles dzirnavas" - tika iegādāta bankrotējusī rūpnīca.

""Dēseles dzirnavas" pērn izsolē iegādāto nekustamo īpašumu pārdeva uzņēmumam "Iecavnieks&Co'', kas iepriekš bija pazīstams ar nosaukumu "Vegetable oil group Latvija". Tagad turpinām darbu, ražojot iepriekšējo sortimentu - nerafinētas augu eļļas, linu un kaņepju sēkliņu produktus, kā arī rapšu raušus lopbarībai," norādīja uzņēmējs.

Viņš arī sacīja, ka no saražotās produkcijas 88% paliek vietējā tirgū, bet 12% tiek eksportēti uz Eiropas Savienības valstīm. Tiek plānots, ka šogad uzņēmums sāks darbu arī Ķīnas un Krievijas tirgus izpētē.

"Šonedēļ bija izdevība tikties ar Ķīnas vēstnieku, kurš sarunas gaitā izteica lielu interesi par Latvijas eļļas produktu importa iespēju. Ķīnā strauji pieaug patēriņš, līdz ar to šajā valsī ir interese ne tikai par ierasto sojas eļļu, bet arī par citām eļļām. Tāpat interesi par šo produkcijas veidu jutām nupat Maskavā notikušajā "Prodexpo" izstādē. Krievijas tirgū saredzam lielu potenciālu," norādīja Babris.

Viņš arī atzina, ka patlaban uzņēmumā atkarībā no sezonas tiek nodarbināti 60-80 darbinieki. Rūpnīca vidēji gadā spēj pārstrādāt ap 25 000 tonnu rapšu sēklu un saražot 600 tonnas nerafinētas rapšu eļļas mēnesī.

Kā ziņots, "Iecavnieks" ar Daugavpils tiesas lēmumu 2010.gada 5.maijā tika atzīts par maksātnespējīgu un 2011.gada 9.septembrī pēc lielākā kreditora AS "Swedbank" prasības tika sākta bankrota procedūra. Vienlaikus, lai uzņēmuma teritorija tiktu apsaimniekota, līgumus ar darbiniekiem slēdza pēc juridiskās adreses reģistrētais jaundibinātais uzņēmums SIA "Vegetable Oil Product Group Latvia".

Uzņēmuma izsole notika 2012.gada 26.janvārī, un tajā piedalījās trīs pretendenti - "Swedbank", "Vegatable Oil Product Group Latvia", kā arī dārzeņu audzētājs SIA ""Dēseles dzirnavas", kurš "Iecavnieku" nosolīja par 1,6 miljoniem latu.

"Protams, vēlējos nopirkt uzņēmumu, tomēr saskaņā ar normatīviem pirkuma pirmtiesības bija "Dēseles dzirnavām", kas nodarbojas ar lauksaimniecību un kuru zeme robežojas ar "Iecavnieka" īpašumiem. Esam pārslēguši līgumus un turpināsim nodarbināt pašreizējos "Iecavnieka" darbiniekus, kā arī pārrunājam iespējas turpināt sadarbību arī turpmāk," pēc izsoles "Nozare.lv" sacīja Babris.

Savukārt "Dēseles dzirnavu" valdes loceklis Aldis Vīksne toreiz atzina, ka jaunajiem īpašniekiem "Iecavnieks" ir interesants no investīciju viedokļa. "Latvijā ir maz tādu uzņēmumu, kurus būtu vērts pirkt un kuros būtu vērts investēt. "Iecavnieks" mums no šāda aspekta liekas saistošs. Skaidri zinām, ka gribam ražojošu un pelnošu uzņēmumu ar augstu rentabilitātes līmeni, bet par precīzākiem plāniem varēsim runāt, kad iepazīsimies ar situāciju uzņēmumā," atzina Vīksne.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem "Iecavnieks&Co" lielākais īpašnieks ar 51% kapitāldaļu ir Babris, savukārt 49% kapitāldaļu pieder Ukrainā reģistrētai kompānijai "Era Grein". Uzņēmums dibināts 2011.gadā ar 2000 latu (2845 eiro) pamatkapitālu.

"Iecavnieks&Co" apgrozījums 2012.gadā bija 4,694 miljoni eiro, kas ir vairāk nekā 11 reizes lielāks kāpinājums salīdzinājumā ar 398 418 eiro apgrozījumu 2011.gadā. Uzņēmums 2012.gadā strādājis ar 413 702 eiro peļņu salīdzinājumā ar 717 eiro zaudējumiem iepriekšējā gadā.

Aizvadītā gada finanšu datus "Iecavnieks&Co" vēl nav publiskojis.

Savukārt SIA "Iecavnieks" apgrozījums 2011.gadā pirms bankrota procedūras sākšanas bija 3,710 miljoni eiro, kas bija 36% samazinājums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju - 5,871 miljonu eiro. Uzņēmums 2011.gadā strādāja ar 3,436 miljonu eiro zaudējumiem salīdzinājumā ar 363 299 eiro zaudējumiem 2010.gadā.

"Iecavnieka" lielākie īpašnieki bija Roberts Čivkuls un Inta Lagzdiņa, kuriem piederēja pa 45% uzņēmuma kapitāla, savukārt 4% piederēja Gaļinai Vīgantei, bet pa 2% - Normundam Vāveram, Intaram Gailītim un Viktorijai Šimkovičai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!