Foto: PantherMedia/Scanpix

Iedzīvotāji uzskata, ka situācija Latvijā kopumā attīstās pareizā virzienā, tomēr tiek norādīts uz vairākām jomām, kur nepieciešami uzlabojumi, tajā skaitā – labākas iespējas darba tirgū, liecina jaunākais "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījums.

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem, kopējais noskaņojuma vērtējums ir nemainīgs – kopējā noskaņojuma indekss bija -17. Tagadnes vērtējums nokrities par 1 indeksa punktu uz -24, savukārt nākotnē iedzīvotāji skatās ar pozitīvākām prognozēm – vērtējums pakāpies no +2 līdz +3 punktiem.

Mēneša laikā kopējās situācijas attīstības vērtējuma indekss paaugstinājies par 4 indeksa punktiem līdz -20 atzīmei, kas ir lielākais kāpums visās vērtējuma kategorijās. Jāpiemin, ka joprojām teju puse aptaujāto iedzīvotāji (49%) pauda viedokli, ka situācija valstī nav uzņēmusi pareizo attīstības kursu.

Pašreizējais ekonomikas stāvokļa novērtējums nokrities no -25 līdz -28 indeksa punktiem, kur 51% aptaujāto iedzīvotāju atzina, ka tas ir slikts un 41% – viduvējs. Vērtējot to, kas pašlaik notiek ar Latvijas ekonomiku, teju puse jeb 49% aptaujāto iedzīvotāju norādīja, ka situācija, viņuprāt, pašlaik nemainās, tomēr tika paustas prognozes, ka gada laikā Latvijas ekonomikas stāvoklis mainīsies uz pozitīvo pusi – šādu pārliecību pauda 21% jeb katrs piektais iedzīvotājs.

Mēneša laikā valsts ekonomikas stāvokļa attīstības prognozes indekss ir paaugstinājies par 2 indeksa punktiem un ir sasniedzis 0 atzīmi.

Pašreizējā ģimenes materiālā stāvokļa vērtējuma indekss mēneša laikā ir samazinājies no -10 līdz -12 punktiem – katrs trešais Latvijas iedzīvotājs (32%) savu ģimenes materiālo stāvokli vērtē kā sliktu. Tomēr prognozes ir pozitīvas, un 22% iedzīvotāju uzskata, ka gada laikā materiālā situācija ģimenē būs uzlabojusies.

Lūgti novērtēt iespējas Latvijā atrast darbu, kritisku vērtējumu sniedza vairāk nekā puse jeb 55% aptaujāto iedzīvotāju, kas veicinājis darba izredžu vērtējuma indeksa kritumu no -30 uz -33 indeksa punktiem. Būtiski pieminēt, ka vien 9% iedzīvotāju ir noskaņoti pozitīvi un ir pārliecināti, ka iespējas atrast jaunu darbu ir labas.

Iedzīvotāju kritiskā noskaņa pausta arī valdības darba vērtējumā – trīs ceturtdaļas Latvijas iedzīvotāju (74%) snieguši negatīvu novērtējumu. Tomēr valdības darba vērtējums, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, atklāj pārmaiņas ar plusa zīmi – vērtējuma rādītājs ir uzlabojies par 2 indeksa punktiem, sasniedzot -37 punktu atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!