Foto: LETA
Nekustamā īpašuma pārvaldīšanas uzņēmums "Namu apsaimniekošana" iedzīvotāju parādu dēļ pieprasījis tiesisko aizsardzību, un Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa lūgumu apmierinājusi, portālu "Delfi" informēja uzņēmuma pārstāve Maija Dulle-Sūniņa.

Uzņēmumā norāda, ka kopējais klientu parāds pārsniedzot 1,5 miljonu latu, tāpēc, lai apsaimniekotājs arī turpmāk varētu pildīt savas funkcijas, tam bijusi nepieciešama tiesiskā aizsardzība. "Namu apsaimniekošana" uzsver, ka iedzīvotāju parādi par komunālajiem pakalpojumiem ir valstiska mēroga sociāla problēma, kam steidzami jāmeklē risinājums.

Pirmdien Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa pieņēmusi lēmumu piemērot tiesiskās aizsardzības procesu pret "Namu apsaimniekošana", ņemot vērā straujo iedzīvotāju parādu pieaugumu, sākoties apkures sezonai.

"Iedzīvotāju parādi nav tikai mūsu uzņēmuma un nozares problēma. Tā ir akūta sociāla un valstiska mēroga problēma. Situācija ir dramatiska — 26 miljonu latu kopējais iedzīvotāju parāds AS "Rīgas Siltums" nav normāla, bet ir ārkārtas situācija," norāda uzņēmuma valdes loceklis Jānis Gailāns.

"Lai neciestu godprātīgie iedzīvotāji, kas godīgi veic visus maksājumus, un arī mēs varētu turpināt nodrošināt namu apsaimniekošanas un pārvaldīšanas pakalpojumus, esam spiesti uzsākt tiesiskās aizsardzības procesu," norāda uzņēmuma pārstāvis. Gailāns norāda, ka uzņēmums ir nozares lielākais privātais uzņēmums.

SIA "Namu apsaimniekošana" kopējās debitoru/klientu parādsaistības ir vairāk nekā 1,5 miljoni latu, galvenokārt tie ir māju iedzīvotāju parādi par siltumenerģiju. Piemēram, tikai viena nama Duntes ielā 28 kopējais parāds SIA "Namu apsaimniekošana" gada sākumā bija virs 30 000 latu un šobrīd šī nama iedzīvotāju nesamaksāto rēķinu parāds ir jau 56 000 latu, vēsta uzņēmumā.

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) iepriekš norādīja, ka uz šī gada sākumu vidēji 31% Latvijas iedzīvotāju nebija norēķinājušies par patērēto siltumu, bet kopējie siltumenerģijas parādi bija 61,4 miljoni latu. Decembris daudzus rīdziniekus un arī citu pilsētu iedzīvotājus šokēja % siltuma rēķini, kuri bija brangi pieauguši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!