Foto: Publicitātes foto
Lai gan zelta vērtība ilgtermiņā ir pieaugusi, tomēr ieguldījumi produktīvākos aktīvos var būt labāks veids, kā aizsargāt savu uzrkājumu vērtību pret inflāciju.

Šajā video uzņēmējs un programmas "Neatkarīgais investors" vadītājs Toms Kreicbergs apskata tā sauktā "ieguldījumu zelta" plusus un mīnusus.

"Mēs visi noteikti pazīstam kādu cilvēku, kurš ir zelta fans, kurš saka: "Zelts ir fantastiskākais ieguldījums! Visiem jāpērk zelts! Zelta cena vienmēr kāps!" Bet zelts var nebūt labākā izvēle, ja vēlies aizsargāt savus uzkrājumus pret inflāciju," stāsta Toms.

Dati liecina ka zelts patiešām ir spējis ir bijis pietiekami ienesīgs, lai aizsargātu uzkrājumus pret inflāciju, bet tikai ilgtermiņā. Īstermiņā vai pat vidējā termiņā zelta cena ir bijusi ļoti svārstīga. Piemēram, starp 1980. un 2000. gadu zelta cena pēc inflācijas zaudēja ap 80% vērtības dolāru izteiksmē.

"20 gadi ir ļoti ilgs periods. Ja es ieguldu, lai aizsargātu savus līdzekļus pret inflāciju, es gribētu cerēt, ka 10 gadu griezumā man tas izdosies. Bet, ja ieguldījumam ir šādi 20 gadu periodi ar zaudējumiem, tad tas ir diezgan depresīvi. Ieguldīt zeltā, lai aizsargātos no inflācijas, man neliekas prāta darbs. Gudrāka alternatīva būtu izvēlēties ieguldījumus, kas rada ekonomisku vērtību," stāsta Toms.

Viņš norāda, ka, ja pirms 50 gadiem viens ASV dolārs ieguldīts zeltā, tad šodien tā vērtība būtu 40 dolāri. Taču ja šī pati summa - viens dolārs būtu ieguldīts Amerikas uzņēmumu akcijās, tad tā vērtība būtu pieaugusi līdz 160-170 dolāriem, vairāk nekā četras reizes vairāk nekā ieguldījumu zeltā ienesīgums tajā pašā periodā.


Šo video piedāvā programma "Neatkarīgais investors" sadarbībā ar "Delfi Bizness". Turpmak ik nedēļu gaidi jaunu video par to, kā efektīvi krāt un ieguldīt, dzīvojot Latvijā. Seko mūsu jaunumiem "Delfi" portālā un pieseko YouTube kanālam "Neatkarīgais investors". Ja arī tevi interesē attīstīt savas ieguldīšanas prasmes, dodies šeit, lai reģistrētos bezmaksas ieguldīšanas vebināram, kuru jau drīzumā vadīs Toms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!