Foto: Publicitātes foto/VNĪ

Pabeigti Veselības ministrijas ēkas Rīgā, Brīvības ielā 72 k-1 ārējās atjaunošanas darbi, uzsākts ēkas ekspluatācijā nodošanas process. Atjaunošanas darbi veikti, saglabājot ēkas kultūrvēsturisko vērtību saskaņā ar Nacionālā Kultūras mantojuma pārvaldes norādēm, informē VAS “Valsts nekustamie īpašumi” (VNĪ).

Ēkai Brīvības ielā 72 atjaunota fasāde, restaurēti logi, pastiprinātas jumta konstrukcijas, veikta jumta seguma nomaiņa, cokola hidroizolācija un zibensaizsardzības sakārtošana. Izbūvēts panduss, kas ļauj namam piekļūt cilvēkiem ar invaliditāti. Ēkas atjaunošanas darbus projektējis "PS CMB-virtu", būvuzņēmējs – SIA "A.P.E Build".

Kopumā ēkas atjaunošanā veiktas investīcijas 974 tūkstošu eiro apmērā, kas tiek segts no VNĪ kapitālieguldījumiem.

"Ēkas ārējā veidola atjaunošana simboliski turpina VNĪ iesākto Brīvības ielas publisko klientu ēku sakārtošanas posmu – sākot ar Tetera nama atjaunoto ārējo seju, pērn atjaunoto Ekonomikas ministrijas ēku, Ministru kabineta ēku kompleksu un vēsturisko "Saktas" māju, kuras atjaunošanas darbi noslēgsies tuvākajās dienās. Sakārtoti valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi uzlabo pilsētvidi, veido patīkamu vidi ēkas apmeklētājiem un tur strādājošajiem," norāda VNĪ valdes priekšsēdētājs Renārs Griškevičs.

Foto: Publicitātes foto

Veselības ministrijas ēka ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis un daļa no UNESCO Pasaules kultūras mantojuma objekta un valsts nozīmes pilsētbūvniecības pieminekļa. Tā atrodas kvartālā starp Brīvības, Stabu, Ģertrūdes un Tērbatas ielām ar piekļūšanu no Brīvības ielas. Ēka celta 1909. gadā pēc arhitekta M. fon Ozmidofa projekta kā īres nams ar veikaliem. Patreiz ēka tiek izmantota kā biroju un tirdzniecības ēka.

Šogad VNĪ vadībā atjaunotas fasādes četrām kultūrvēsturiskajām ēkām valsts pārvaldes vajadzībām – 2021. gada pavasarī pieņemta ekspluatācijā Ekonomikas ministrijas ēkas fasādes un jumta atjaunošana, maijā atjaunots bijušais muitas nams – Iekšējās drošības biroja mājvieta K. Valdemāra 1 pie Vanšu tilta, nupat kā atjaunota Veselības ministrija, kā arī īsi pirms Latvijas Republikas proklamēšanas dienas – 18. novembra, tiks pabeigta "Saktas" mājas atjaunošana Brīvības bulvārī 32, Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!