Foto: Publicitātes foto

Mazumtirdzniecības apgrozījumu pozitīvi ietekmējusi tirdzniecības ierobežojumu mīkstināšana, kad tirdzniecības centros no 20.maija tika ļauts strādāt veikaliem, kuri var nodrošināt klientiem ieeju veikalā no ārpuses, pavēstīja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Saskaņā ar jaunākajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem par mazumtirdzniecību Latvijā, kopējie tirdzniecības apgrozījuma rādītāji salīdzināmajās cenās turpina liecināt par atgūšanos no pandēmijas radītajām sekām. Pēc aprīlī uzrādītā straujā pieauguma pērnā gada zemās bāzes dēļ, maijā mazumtirdzniecības apjomi pieauguši par 3,2% salīdzinājumā ar pērnā gada maiju, kad mazumtirdzniecība sāka atgūties no zemākās tirdzniecības apjomu atzīmes aprīlī.

Kopējais mazumtirdzniecības apgrozījuma indekss salīdzināmajās cenās kopš šā gada janvāra palielinājies ik mēnesi un maijā tas ir par 26,6% augstāks nekā janvārī, norādīja FM pārstāvji.

Maijā nepārtikas preču mazumtirdzniecības (bez degvielas) apjomi palielinājušies par 4,1% pret 2020.gada maiju, taču tie bijuši nedaudz zemāki nekā šā gada aprīlī. Salīdzinājumā ar pērnā gada maiju tirdzniecības apjomu pieaugums fiksēts tādās preču grupās kā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtas par 21,2%, mājsaimniecības elektroierīces par 24,8%, kultūrai un atpūtai paredzētās preces par 17,7%, kā arī farmaceitiskie un medicīniskie piederumi par 9,9%. Turpretī samazinājums vērojams tādās preču grupās kā metālizstrādājumi, krāsas un stikls (par 2,9%) un apģērbi, apavi un ādas izstrādājumi (par 15,9%).

Neskatoties uz augošajām degvielas cenām, degvielas apgrozījuma indeksi kopš šā gada janvāra auguši par 17,6%, bet salīdzinājumā ar pērnā gada maiju - par 5,2%. Savukārt mazumtirdzniecības apjomi pārtikas veikalos auguši par 1% salīdzinot 2020.gada maiju.

Šā gada piecos mēnešos mazumtirdzniecības kopējie apjomi auguši par 0,8% pret pērnā gada pieciem mēnešiem. Degvielas tirdzniecības apjomi palielinājušies par 7,9%, pārtikas preču tirdzniecība pieaugusi par 2%, taču nepārtikas preču (izņemot degvielu) mazumtirdzniecības apjomi sarukuši par 2,9%.

FM pārstāvji atzīmēja, ka mazumtirdzniecības apjomu pieaugums izpaliktu, ja pērnā gada aprīlī mazumtirdzniecību spēcīgi neskartu pandēmijas ierobežojumi. Šī gada pirmo piecu mēnešu kopējos rādītājus negatīvi ietekmēja zemie mazumtirdzniecības apjomi janvārī un februārī.

Eiropas Komisijas apkopotie uzņēmēju un patērētāju ekonomiskās konfidences rādītāji liecina, ka maija mēnesī mazumtirgotāju kopējais noskaņojuma līmenis turpina uzlaboties, sasniedzot pirmskrīzes līmeni. Savukārt patērētāju konfidences līmenis pēc straujā kāpuma šā gada aprīļa mēnesī nedaudz krities, taču tas saglabājas krietni augstāks nekā periodā no 2020.gada aprīļa līdz 2021.gada martam, kad šo rādītāju pandēmija ietekmēja visvairāk.

Pakāpeniski mīkstinot ierobežojumus tirdzniecībā un pakalpojumu nozarē, turpina pieaugt arī iedzīvotāju uzkrājumi, uzsvēra FM pārstāvji. Latvijas Bankas dati liecina, ka maijā Latvijas komercbanku piesaistīto mājsaimniecību noguldījumu apjoms gada laikā pieaudzis par 16,5%, veidojot deviņus miljardus eiro.

Straujo kopējo noguldījumu apjoma pieaugumu nodrošināja iedzīvotāju finansiālo līdzekļu atlikuma pieaugums bankas kontos uz dienas beigām gada laikā palielinoties par 21,9% un sasniedzot 7,9 miljardus eiro. Tāpat arī noguldījumu apjoms ar brīdinājuma termiņu par izņemšanu ik mēnesi kopš 2020.gada maija turpina vienmērīgi pieaugt veidojot 11,9% pieaugumu gada laikā. Savukārt noteikta termiņa mājsaimniecību noguldījumi (termiņdepozīti) ik mēnesi samazinās, šā gada maija mēnesī samazinoties par 30,1% pret pērnā gada attiecīgo periodu.

"Kopējais mājsaimniecību noguldījumu apjomu pieaugums liecina par iedzīvotāju rīcībā esošajiem līdzekļiem, kas tiks novirzīti patēriņam pozitīvi ietekmējot tirdzniecības un pakalpojumu nozares," skaidroja FM pārstāvji.

Viņi prognozēja, ka arī turpmākajos mēnešos sagaidāms mazumtirdzniecības apjomu pieaugums, ko ietekmēs tālākie ierobežojumu atvieglojumi, no 2.jūnija tirdzniecības centros atļaujot strādāt visiem veikaliem, joprojām nodrošinot valdības noteiktos piesardzības pasākumus. Gaidāma arī "Lidl" veikalu atvēršana Latvijā, tiesa, veikalu ķēdes pārstāvji konkrētus datumus vēl nemin.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!