Foto: Pixabay

Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) pieaudzis patērētāju sūdzību skaits par interneta veikalu "mercato.lv", tādēļ PTAC vērsies Valsts policijā un saņēmis informāciju par kriminālprocesa ierosināšanu, informē PTAC.

Kopumā PTAC saņēmusi 54 sūdzības par pirkumiem šajā interneta veikalā – patērētāji ir samaksājuši pilnu priekšapmaksu par precēm, tomēr nav saņēmuši ne pasūtītās preces, ne naudas atmaksu, tāpat viņi tiek maldināti gan par preču piegādes, gan par naudas atmaksas termiņiem. Bieži vien komersants nav sasniedzams vispār – uz telefona zvaniem un e-pasta vēstulēm komersants neatbild. Minētais komersants izvairās no saziņas arī ar PTAC, neatbildot uz iestādes pieprasījumiem sniegt paskaidrojumus.

PTAC, saskatot noziedzīga nodarījuma pazīmes SIA "Nivetap" rīcībā, un nolūkā aizsargāt patērētājus un nodrošināt kaitējuma atlīdzināšanu, kā arī novērst un atklāt krimināla rakstura apdraudējumus, ir vērsies Valsts policijā, jo ar PTAC kompetencei atbilstošiem tiesiskiem līdzekļiem patērētāju tiesību aizsargāšana pret noziedzīgiem nodarījumiem (iespējamu noziedzīgu nodarījumu) un noziedzīga nodarījuma rezultātā nodarītā kaitējuma atlīdzināšanas nodrošināšana nav iespējama, un par šiem faktiem Valsts policijā ir uzsākts kriminālprocess.

Līdz ar to PTAC aicina patērētājus, kuriem ir nodarīti zaudējumi – pasūtījums nav izpildīts, pirkuma maksa nav atmaksāta, un pārdevējs izvairās no saziņas un iebildumu risināšanas –, vērsties ar oficiālu iesniegumu Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Brasas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļā un tajā lūgt atzīt par cietušo un pieprasīt nodarītā kaitējuma kompensāciju.

Saņemot informāciju par problēmām, ar ko saskaras patērētāji, PTAC īsteno preventīvos uzraudzības pasākumus attiecībā uz interneta veikaliem. Lai pasargātu no iespējamas jaunu patērētāju pievilināšanas interneta veikalā mercato.lv, ir panākta attiecīgās vietnes izslēgšana no salīdzināšanas portāliem: "kurpirkt.lv", "gudriem.lv" un "salīdzini.lv".

PTAC aicina pirms iepirkšanās interneta veikalos izlasīt citu pircēju atsauksmes un citu pārdevēja tirgus reputāciju raksturojošu informāciju. Preču piedāvājumi, kuriem ir īpaši zema (pievilcīga) cena, ne vienmēr tiek izmantoti godīgos nolūkos un var būt maldinoši. Īpaši gadījumos, ja iegādājamo preču vērtība ir salīdzinoši augsta, ieteicams izvēlēties komersantus, kuri ļauj veikt apmaksu preces saņemšanas brīdī vai ar maksājuma karti, kas sniedz papildu drošību ļaunprātīgu pārdevēju gadījumā.

Kā liecina "Lursoft" dati, SIA "Nivetap" reģistrēts 2017. gada 1. augustā. Tā juridiskā adrese ir Rīga, Bērzaunes iela 6A. Uzņēmuma darbības veidi ir mazumtirdzniecība pa pastu vai Interneta veikalos, kravu pārvadājumi pa autoceļiem un citu elektroiekārtu ražošana.

Uzņēmumam uz šā gada 26. oktobri bija nodokļu parāds 64 tūkstošu eiro apmērā.

Uzņēmums nav iesniedzis 2019. gada pārskatu. 2018. gadā tā apgrozījums bija nulles apmērā, bet peļņa – 64 eiro. Uzņēmuma 100% īpašnieks ir Gints Drāznieks.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!