Foto: Edijs Pālens/LETA
Elektroenerģijas tirgotājs "Enefit" ieviesis iespēju izvēlēties, kādu "zaļo" elektroenerģiju izmantot savā mājoklī: no vēja vai saules enerģijas ražotu.

Kā norāda uzņēmumā, vēja vai saules spēkstacijās iegūtas enerģijas iegāde savam mājoklim ir aktuāls risinājums tiem elektroenerģijas lietotājiem, kuri vēlas samazināt savu ietekmi uz vidi un izmantot "zaļo" enerģiju, bet nav iespēju vai arī nav gatavības uzstādīt saules enerģijas paneļus vai citus risinājumus.

Vienlaikus šāda iespēja ir noderīga arī saules paneļu sistēmu īpašniekiem, jo tādējādi sniedz iespēju atjaunīgo enerģiju izmantot arī diennakts tumšajā laikā, kad tiek iegādāts papildu nepieciešamās enerģijas apjoms.

Kā skaidro "Enefit" vadītājs Krists Mertens, interese par šādu risinājumu pakāpeniski pieaug līdz ar videi draudzīga dzīvesveida popularitātes attīstību: "Cilvēki daudz aktīvāk seko līdzi tam, ko un kādā veidā patērē ikdienā. Enerģija, ko patērējam savos mājokļos un transportlīdzekļos, ir būtiskākās pozīcijas, kurās varam mazināt savu ietekmi uz vidi. Līdz šim Baltijas tirgū piedāvājām "zaļo" enerģiju, kas ražota no dažādiem atjaunīgās enerģijas resursiem, bet tagad ir iespēja izvēlēties konkrētu "zaļās" enerģijas resursu – sauli vai vēju. No atjaunīgiem resursiem iegūta enerģija mūsu kaimiņvalstīs jau ir samērā populāra. Piemēram, Igaunijā katra trešā mājsaimniecība izvēlas "zaļo" elektroenerģiju. Latvijā gan vēl esam šī ceļa pirmsākumos."

"Mājsaimniecību izvēlei par labu atjaunīgai enerģijai var būt daudz lielāka ietekme, nekā sākotnēji var šķist. Jāatceras, ka patēriņa kultūrā pieprasījums virza piedāvājumu. Lielāks pieprasījums pēc atjaunīgās enerģijas veicina straujāku enerģijas ražotāju pāreju uz videi draudzīgas enerģijas ražošanu. Jo lielāks "zaļās" enerģijas lietotāju skaits, jo lielāks atjaunīgās enerģijas īpatsvars elektroenerģijas ražošanā un mazāk CO2 emisiju tiek radīts enerģijas ražošanas procesā," skaidro Mertens.

"Enefit" stratēģiskais mērķis ir attīstīt ilgtspējīgu enerģijas patēriņu gan mājsaimniecībās, gan uzņēmumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!