Foto: Publicitātes foto

Konkurences padome (KP) atļāvusi Igaunijas pārtikas koncernam "Maag Grupp" iegūt vienpersonisku izšķirošu ietekmi pār Latvijas "HKScan Latvia", Igaunijas "HKScan Estonia" un Lietuvas "HKScan Lietuva", liecina padomes publiskotā informācija.

Izvērtējot uzņēmumu sniegto un KP rīcībā esošo informāciju, KP secinājusi, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Tāpēc apvienošanās darījums ir atļaujams.

KP norāda, ka "Maag Grupp" tieši un netieši pieder vairākas kompānijas, kuru galvenie komercdarbības virzieni ir piena produktu ražošana un pārdošana (Igaunijā, Latvijā), gaļas produktu un gaļas izstrādājumu ražošana un pārdošana (Igaunijā, Somijā, Polijā, Lietuvā), kā arī transporta pakalpojumi, nekustamā un intelektuālā īpašuma pārvaldīšana.

Savukārt "HKScan" Baltijas koncernā ietilpst Latvijas "HKScan Latvia", Igaunijas "HKScan Estonia" un Lietuvas "HKScan Lietuva". Šo kompāniju darbība ietver gaļas pārstrādi, gaļas produktu un izstrādājumu ražošanu un vairumtirdzniecību. To ražotās preces tiek tirgotas Baltijas valstīs un arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs. Tostarp Latvijā saimniecisko darbību veic "HKScan Latvia", kas strādā gaļas pārstrādē, gaļas produktu un gaļas izstrādājumu ražošanā un vairumtirdzniecībā, kā arī "HKScan Estonia", kas strādā gaļas izstrādājumu vairumtirdzniecībā.

Tādējādi, pēc KP paustā, apvienošanās rezultātā tiek ietekmēts gaļas produktu un gaļas izstrādājumu ražošanas un vairumtirdzniecības tirgus.

Jau ziņots, ka 2022.gada nogalē Somijas gaļas ražotājs "HKScan" parakstīja vienošanos ar "Maag Grupp" par akciju pārdošanu Baltijas uzņēmumos "HKScan Estonia", "HKScan Latvia" un "HKScan Lietuva". Darījumu paredzēts noslēgt 2023.gada otrajā pusē.

"HKScan Latvia" ražo produkciju ar zīmolu "Rīgas miesnieks", "Rakvere", "Tallegg" un "Jelgava".

Kompānija "HKScan Latvia" 2021.gadā strādāja ar 50,17 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2% vairāk nekā 2020.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 14,4% un bija 702 537 eiro.

Vienlaikus "HKScan" apgrozījums Baltijā 2021.gadā sasniedza kopumā 170 miljonus eiro.

"HKScan Latvia" reģistrēta 1992.gadā, un tās pamatkapitāls 2,214 miljoni eiro. Kompānijas lielākais akcionārs ir Somijas "HKScan" (99,87%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!