Foto: Pexels.com, sergio souza
Lai gan iepriekš bija plānots, ka Igaunijā dīzeļdegvielas akcīzes nodoklis nākamgad atgriezīsies pirmspandēmijas līmenī, partija "Tēvzeme" (Isamaa) parlamentā iesniegusi grozījumus, kas ļautu saglabāt samazināto dīzeļdegvielas akcīzes nodokli arī nākamgad.

Pagājušā gada pavasarī, lai stimulētu ekonomiku, Igaunija nolēma īslaicīgi samazināt dīzeļdegvielas akcīzes nodokli. Tolaik tas tika pielīdzināts Lietuvas līmenim (372 eiro par 1000 litriem). Latvijā no trim Baltijas valstīm saglabājās augstākais nodoklis un attiecīgi arī augstākā dīzeļdegvielas cena.

Tomēr Igaunijas valdība šo samazinājumu bija plānojusi kā īslaicīgu atbalsta mehānismu un bija paredzēts jau 2022. gadā, virzoties uz videi draudzīgāku ekonomiku, atgriezt to iepriekšējā līmenī. Vietējie degvielas nozares uzņēmēji gan pauda neapmierinātību un brīdināja, ka igauņi zaudēs Latvijai un ka pierobežas iedzīvotāji dosies uz Valku vai citām Latvijas pilsētām "degvielas tūrismā."

Nu, kā ziņo "Delfi.ee", nozari ir sadzirdējuši Igaunijas politiķi. Politikā partija "Tēvzeme" parlamentā virza grozījumus, kas ļautu saglabāt zemo degvielas cenu. Finanšu komisija politiķi piedāvājumu atbalstīja un paredzams, ka parlaments jau nākamnedēļ to izskatīs pirmajā lasījumā.

"Tēvzemes" partijas politiķis un Finanšu jautājumu komisijas priekšsēdētāja vietnieks Aivars Koks norādījis, ka, ņemot vērā "kaimiņvalstu aktivitātes" akcīzes nodokļa kāpums, būtu nepieņemams.

Jāmin gan, ka Latvijas degvielas nozares pārstāvji un eksperti, atbildot uz jautājumiem par to, vai akcīzes kāpums Igaunijā, radītu "degvielas tūristu" rindas pierobežā, bija visai skeptiski.

"Ja degvielas cenas atšķiras, tad no pierobežas reģioniem, protams, būs izdevīgi šķērsot robežu un uzpildīties tur, kur lētāk, bet pircējiem no tālākiem reģioniem šis cenu atšķirību efekts izzūd," sacīja Latvijas Bankas ekonomiste Ieva Opmane, skaidrojot, ka cenu starpība visticamāk gan neizraisīs tādu aktivitāti kā pierobeža pieredzēja pirms pāris gadiem, kad starp abām valstīm izveidojas krasa alkohola cenu starpība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!