Foto: Publicitātes attēli
Igaunijas atjaunojamās enerģijas ražotājs SIA "Evecon" 2022. – 2023. gadā saules parkos Latvijā plāno ieguldīt 30 miljonus eiro, informē SIA "Evecon" valdes priekšsēdētājs Gatis Lazda.

SIA "Evecon" galvenās darbības jomas ir saules un vēju parku izveide strauji augošās zaļās enerģijas nozarē visās trīs Baltijas valstīs. Šobrīd uzņēmums nodarbina vairāk nekā 30 cilvēku Tallinā, Rīgā un Viļņā.

“Uzsākot darbu Latvijā, ceru, ka mēs spēsim pārņemt igauņu pozitīvo pieredzi, ieviest Latvijā jau pārbaudītu praksi. Šobrīd jau vairāk nekā 10 pašvaldībās ir uzsākti saules elektrostaciju projektēšanas darbi, un paralēli norit sarunas ar citām pašvaldībām projektu ieviešanai. Meklējam piemērotākās vietas projekta nodrošināšanai, svarīgi, lai atbilstoša platība un ceļu infrastruktūra. Turpināsim aktīvu darbu, lai paaugstinātu Latvijas enerģētisko neatkarību,” norāda SIA "Evecon" valdes priekšsēdētājs Gatis Lazda.

"Arī Latvijā saskatām lielu potenciālu saules un vēja enerģijas nozares attīstībai, jo īpaši, pateicoties spēcīgajai vietējai komandai, kas šobrīd jau strādā ar aptuveni 30 projektiem. Uzņēmuma mērķis ir 2022. – 2023. gadā uzcelt sešus jaunus saules enerģijas parkus Latvijā, ieguldot 30 miljonus eiro," sacīja "Evecon" līdzīpašnieks Aivars Mēmets.

"Evecon" 10 saules elektrostacijās jau tiek ražota elektroenerģija. Viens no lielākajiem saules parkiem atrodas Valgas apkārtnē ar kopējo jaudu 10MW. "Latvija kā mūsu tuvākais kaimiņš bija dabiska izvēle uzņēmuma attīstībai. Esam arī izveidojuši teicamas partnerattiecības ar zemes īpašniekiem abās valstīs," pastāstīja "Evecon" līdzīpašnieks Mareks Megi, uzsverot, ka igauņu pieredzi iespējams efektīvi izmantot arī Latvijas tirgū. "Kā visi esam pārliecinājušies, pieprasījums pēc enerģijas pieaug, kā arī turpinās pieaugt pāreja uz elektrotransporta izmantošanu. Kā papildus risinājumu redzam jaunas zaļās investīcijas saules, vēja un sistēmu tīkla balansēšanas pakalpojumos visās trīs Baltijas valstīs."

Igaunija beidzamo divu gadu laikā jau piedzīvojusi "saules enerģijas revolūciju", jaudām palielinoties no 100 MW līdz 500 MW. ""Evecon" piedalās saules parku attīstīšanā un izbūvē. Redzam, ka saules parkos saražotajai enerģijai ir ietekme uz kopējo elektroenerģijas cenu, un šī gada saulainās vasaras dienas jau ļāvušas samazināt elektroenerģijas deficītu," uzsver Mēmets.

"Ņemot vērā gūto pieredzi un rezultātus, vēlamies iedrošināt arī Latviju spert nākamo soli. Lai nodrošinātu dinamisku izaugsmi, jaunās tehnoloģijas jāapgūst un procesi jāievieš visām iesaistītajām pusēm, tostarp tīklu operatoriem, regulatoriem, patērētājiem, zemes īpašniekiem un pašvaldībām."

Turklāt ieguldījumi enerģētikā ir vēl būtiskāki, ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju un nepieciešamību stiprināt enerģētisko neatkarību no ārējiem energoresursiem. "Sabiedrība kopumā saprot, ka mums jākļūst neatkarīgākiem enerģētikas jomā, un to, ka mūsu nākotne saistīta ar vienotiem Eiropas un Ziemeļvalstu elektrības tirgiem," pārliecināti uzņēmuma pārstāvji.

SIA "Evecon" kā galveno priekšnoteikumu veiksmīgai attīstībai min skaidru nosacījumu nepieciešamību, lai būtu droši veikt jaunas investīcijas. "Šodienas elektroenerģijas cenas noteikti neatspoguļo aktuālās atjaunojamo resursu ražošanas izmaksas, jo tās varētu būt daudz zemākas ilgtermiņā. Lai arī elektroeneģijas biržā cenas brīžiem ir augstas, pēc investīciju īstenošanas un ģeopolitiskās situācijas uzlabošanās tās atkal normalizēsies gan mājsaimniecību, gan biznesa patēriņam," rezumē SIA "Evecon" īpašnieki.

Saules un vēja parku operators "Evecon" divu gadu laikā jau ieguldījis vairāk nekā 30 miljonus eiro Igaunijas tirgū, un kopš aizvadītā gada tas izvērš darbību arī Latvijā un Lietuvā, prognozētajam apgrozījumam 2022. gadā sasniedzot 22 miljonus eiro.

Kopumā "Evecon" Baltijā īsteno saules un vēja enerģijas projektus 1500 MW apjomā.

"Mūsu mērķis ir sagatavot projektus ar jaudu 500 MW līdz šā gada beigām un sākt celtniecību 2023. gadā," nākotnes plānus iezīmēja tā pārstāvji Mēmets un Megi. Pēc viņu vārdiem, maijā uzņēmums arī veiksmīgi piedalījies subsīdiju izsolē Igaunijā par 90 MW saražojamās saules enerģijas apjomu. "Evecon" ir izveidojis veiksmīgu partnerību ar bankām, tostarp LHV banku par uzņēmuma atjaunojamo investīciju portfeļa finansēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!