Foto: Reuters/Scanpix
Līdz maija beigām 10% no Igaunijas stipro alkoholisko dzērienu tirgus bija pārgājis uz Latviju, un aplēses liecina, ka šā gada beigās 20% Igaunijas patērētāju stipros alkoholiskos dzērienus iegādāsies Latvijas robežas pusē esošajos veikalos, paziņoja Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācija.

Igaunijas valsts šogad akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumos zaudēs 15-20 miljonus eiro, jo alkohols pārdošanas brīdī no Igaunijas tiek izvests uz Latviju, kur nodokļi ir zemāki, un pēc tam pircējs to nogādā atpakaļ Igaunijā, norādīja asociācijā.

"Pārrobežas tirdzniecība ar Latviju ir kļuvusi par nopietnu nodokļu problēmu Igaunijai. Iegādājoties alkoholu Latvijā, pircējs būtiski ietaupa atšķirīgo akcīzes likmju dēļ, tādēļ pārrobežu tirdzniecība šopavasar ir uzplaukusi. Ja līdz šim pārrobežu tirdzniecība notika pārsvarā Valkā, maijā specializētais alkoholisko dzērienu veikals tika atvērts Ainažos, kas jau šovasar būtiski ietekmēs tirdzniecību Pērnavas apriņķī," teica asociācijas vadītāja Nele Peila.

Jauna tendence esot tāda, ka tūristi no Somijas arvien vairāk alkoholiskos dzērienus iegādājas nevis Tallinas ostā, bet gan Latvijā, un šo tūristu pirkumu apmērs Latvijā turpinās pieaugt laikā, kad sākas tūrisma sezonas karstākais laiks.

Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācijā norādīja, ka Igaunijai vajadzētu samazināt alkohola akcīzes likmes un apturēt turpmāk plānotos kāpumus.

Augstās cenas dēļ Igaunijā ir uzplaucis arī nelegālā alkohola tirgus, kurā degvīna pārdošanas apmērs pērn palielinājies par 20%, informēja asociācijā, kur norādīja, ka iepriekš nelegālā degvīna lietošana nepārtraukti samazinājās.

Igaunijas Alkohola ražotāju un alkohola importētāju asociācijā ir deviņi biedri: "Liviko", "Prike", "Dunkri Kaubanduse", "Altia Eesti", "Pernod Ricard Estonia", "Tridens", "Estonian Spirit", "Remedia" un "Amber Distribution".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!