Foto: Reuters/Scanpix

IKEA grupa iegādājusies savu pirmo mežu īpašumu Amerikas Savienotajās Valstīs, Alabamas štata Laundesas apgabalā, kas aizņem apmēram 10 000 hektārus, ziņo uzņēmuma pārstāve Kristīne Ansonska.

Investīcijas mežsaimniecībā ir daļa no plašākas stratēģijas ieguldīt tādu resursu ilgtspējīgā nodrošināšanā, ko IKEA grupa patērē vai nu tieši, piemēram, enerģiju, vai netieši caur saviem produktiem, piemēram, koka izejmateriāli, otrreizējie materiāli.Uzņēmumam IKEA pieder arī vairāk nekā 110 000 ha meža platību Eiropā, kas atrodas Rumānijā un Baltijas valstīs.

"Mežsaimniecības tirgus ASV ir sasniedzis briedumu un profesionālu līmeni. Ieiešana ASV tirgū ir jauns atskaites punkts attiecībā uz mūsu ieguldījumiem mežos. Mēs uzskatām, ka varēsim daudz ko mācīties, ieviešot ilgtermiņa pieeju mežu apsaimniekošanai un pielietojot Mežu uzraudzības padomes (FSC) sertifikāciju," vēsta IKEA Finanšu aktīvu pārvaldības vadītājs Kristers Matsons.

Šīs investīcijas ilgtermiņā nodrošina ilgtspējīgu materiālu piegādi, ieguldot mežsaimniecībā un uzņēmumos, kas ir aktīvi otrreizējā pārstrādē, atjaunojamās enerģijas attīstīšanā un biomateriālu izstrādē, skaidro uzņēmums.

Veiktās investīcijas tuvina uzņēmumu mērķim līdz 2020. gadam kļūt enerģētiski neatkarīgam, ražojot tikpat daudz atjaunojamās enerģijas, cik tiek patērēts tā darbībai.

IKEA sāk ieguldīt arī otrreizējās pārstrādes uzņēmumu mazākuma līdzdalības daļās un apsver domu arī turpmāk ieguldīt mežu platībās gan valstīs, kur tai jau pieder meži, gan citās valstīs.

"Kā atbildīgi mežu īpašnieki, mēs esam ieinteresēti identificēt un pielietot ilgtspējīgas pārvaldības metodes, kas laika gaitā ļaus mums saglabāt un pat paaugstināt meža kvalitāti. Mežsaimniecības noteikumi katrā valstī ir atšķirīgi, bet nemainās mūsu apņemšanās būt atbildīgiem mežu apsaimniekotājiem," papildina Matsons.

Uzņēmums, kas pārvaldīs ieguldījumu ASV, ir "Campbell Group" – pieredzējis mežu apsaimniekotājs, kura darbība saskan ar IKEA grupas vērtībām par ilgtspējīgu un atbildīgu meža apsaimniekošanu.

Jau ziņots, ka "SEB banka" un Islandes kompānija "Verus Praedium", kas Latvijā attīsta starptautisko mēbeļu un mājsaimniecības preču zīmolu IKEA, noslēguši līgumu par ilgtermiņa aizdevumu 35,4 miljonu eiro apmērā IKEA veikala būvniecībai Latvijā.

Veikala kopējā platība būs 34 000 kvadrātmetri, veikals tiks atvērts 2018. gada rudenī un nodrošinās aptuveni 300 jaunas darbavietas, sola uzņēmuma pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!