Foto: stock.xchng/Publicitātes foto/DELFI

Tirdzniecības kari, ieilgušais "Brexit", pasaules ekonomikas bremzēšanās, kā arī pašmāju nedienas ar "Rīgas satiksmi", atsevišķiem Ventspils uzņēmumiem, "akcīzes likmju kari" ar Igauniju u.c. ietekmē Latvijas ekonomikas attīstību. Ekonomistu prognozes par IKP izaugsmi 2020. gadā svārstās no 1,9% līdz 2,6%, tomēr jau minētie procesi var nosvērt izaugsmes vektoru vienā vai otrā virzienā.

Dažādi apsteidzoši indikatori liecina, ka izaugsme 2019. gada nogalē un 2020. gada sākumā Latvijā varētu būt jūtami zem 2%, savukārt 2020. gadā kopumā Latvijas IKP pēc bankas "Citadele ekonomista Mārtiņa Āboliņa prognozēm varētu augt par 2,3%. Te gan jāatzīmē, ka nenoteiktība šogad ir ievērojami lielāka nekā iepriekšējos gados, bet negatīvo risku vairāk nekā iespēju.

"SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis atminas, ka otrā ceturkšņa dati radīja zināmu frustrāciju par to, ka ekonomika tūlīt atdursies pret sienu. Tomēr trešais ceturksnis ir ļāvis noskaņojumam atgūties, un, ņemot vērā globālos apstākļus, ekonomikas veikums kopumā šogad vērtējams kā pieklājīgs. Globālie rādītāji signalizē par situācijas stabilizēšanos, un, viņaprāt, izteikti negatīvi pavērsieni attiecībā uz nākamo gadu šobrīd nav dienaskārtībā.

Vairāki "Delfi" uzrunātie eksperti pauž gan optimistiskus, gan pesimistiskus Latvijas ekonomikas attīstības scenārijus. Piedāvājam ieskatu, kāda 2020. gadā varētu izskatīties Latvijas tautsaimniecības izaugsme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!