Foto: DELFI Aculiecinieks
Inčukalna gudrona dīķu sanāciju darbu ietvaros patlaban ir pabeigti un nodoti saskaņošanai ar atbilstošajām institūcijām vairāki ar sanācijas darbiem saistīti dokumenti. Tā kā ziemas periodā dīķa attīrīšana nav iespējama, reālie attīrīšanas darbi tiek plānoti 2012.gada pavasarī, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja SIA "Skonto būve" pārstāve Anna Blaua.

Saskaņošanai atbildīgajās institūcijās patlaban jau ir nodoti skiču projekts, abu dīķu pievedceļu tehniskais projekts, Dienvidu dīķa laukumu un pagaidu būvju tehniskais projekts, kā arī elektroapgādes tehniskais projekts, informēja Blaua.

"Tehniskais projekts Dienvidu dīķa sanācijas darbiem patlaban ir izstrādes stadijā, tas tiek pilnveidots kopā ar vācu ekspertiem, kuriem jau ir liela pieredze šādu sanācijas darbu veikšanā. Ar pasūtītāju šo projektu ir plānots saskaņot līdz septembra beigām," sacīja Blaua.

Lai varētu izstrādāt precīzu tehnisko projektu Ziemeļu dīķa sanācijai un lai atrastu efektīvāko risinājumu sanācijas darbiem, patlaban tiek veikta papildu izpēte. Pēc izpētes rezultātu apkopošanas ir plānots izstrādāt detalizētu Ziemeļu dīķa tehnisko projektu un saskaņot to ar atbildīgajām institūcijām līdz gada beigām.

"Līdz šī gada beigām plānots paveikt arī vairākus citus darbus. Septembrī tiks sākti pievedceļu rekonstrukcijas darbi, kā arī paralēli notiks Dienvidu dīķa laukumu un pagaidu būves būvniecība. Tā kā sērskābā gudrona neitralizācija norisināsies pie Dienvidu dīķa, laukums pie dīķa tiks noasfaltēts. Būvēs vairākas materiālu un apstrādes noliktavas un izbūvēs pamatus attīrīšanas un pārstrādes iekārtām. Ir plānots, ka daļu iekārtas mobilizēs šogad, lai nākamgad darbus varētu uzsākt pēc iespējas ātrāk," skaidroja Blaua.

Īstenojot dīķu attīrīšanas projektu, tiks novērsta turpmāka piesārņojošo vielu nokļūšana no izgāztuves pazemes ūdeņos, kā arī izgāztuvēm pieguļošajās teritorijās. Tāpat tiks uzlabota gruntsūdeņu, pazemes ūdeņu, kā arī augsnes un grunts kvalitāte bīstamo atkritumu izgāztuvei piegulošajā teritorijā līdz tādai pakāpei, ka vairs netiks apdraudēta cilvēku veselība un vide.

Tādējādi nākotnē šo piesārņoto teritoriju būs iespējams izmantot noteiktai saimnieciskai darbībai saskaņā ar teritorijas attīstības plānu, skaidroja Blaua. Projekta ietvaros tiks izveidoti arī monitoringa urbumi, kas ļaus veikt Ziemeļu un Dienvidu dīķa monitoringu vēl 30 gadus pēc projekta realizācijas.

Projekta pasūtītājs ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas padotībā esošais Valsts vides dienests, kas ir šī projekta Finansējuma saņēmējs. Projektēšanas un sanācijas darbu veicējs ir SIA "Skonto būve", savukārt SIA "Geo Consultants" ir Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu inženiertehniskās uzraudzības īstenotājs.

Projekta "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābie gudronu dīķi" sanācijas darbi" kopējās izmaksas ir 20,4 miljoni latu, no kuriem Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 14,3 miljoni latu un valsts budžeta finansējums - 6,1 miljons latu.

2010.gada 24.septembrī Vides ministrijā parakstīja divus līgumus - ar "Skonto būvi" par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu projektēšanas un sanācijas darbu īstenošanu par 16,5 miljoniem latu, savukārt ar SIA "Geo Consultants" - par Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas darbu inženiertehniskās uzraudzības īstenošanu par līguma summu 220 700 lati.

Šis ir viens no pielietojamās tehnoloģijas aspektā sarežģītākajiem un unikālākajiem projektiem vides jomā ne tikai Latvijā, bet arī Eiropas Savienības mērogā. Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projekts paredz divu objektu - Dienvidu un Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa - būvniecības un sanācijas darbu realizāciju. Abos gadījumos gudrona dīķu piesārņojums infiltrācijas ceļā nonācis 70 līdz 90 metru dziļumā.

Tā kā Latvijas uzņēmējiem nav pieredzes šāda ķīmiskā piesārņojuma sanācijas darbos un uzraudzībā, gan "Skonto būve", gan "Geo Consultants" piesaistījusi vācu partnerus ar lielu pieredzi.

"Skonto būves" valdes priekšsēdētājs Guntis Rāvis stāstīja, ka "Skonto būve" projekta īstenošanā sadarbosies ar vācu kompāniju "Moeg", kas ir veikusi sanāciju pieciem līdzīgiem dīķiem Austrumvācijā un Slovākijā. Pēc "Moeg" izstrādātajām tehnoloģijām tiks veikti sanācijas darbi Inčukalna dīķos. Dīķu tuvumā tiks uzbūvēts neliels pārstrādes uzņēmums, kurā tiks neitralizēta masa, ko izsmels no dīķiem. Kad masa būs izsmelta, dīķus plānots aizbērt ar smilti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!