Foto: LETA

Polijas uzņēmums "Cedrob S.A.", kura piegādātās putnu gaļas paraugos tika konstatēta salmonella, pēc neoficiālas informācijas, pārtraucis tiešās piegādes Latvijas tirgum, piektdien Latvijas Radio sacīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Man ir neoficiāla informācija, ka Polijas uzņēmums ir pārtraucis piegādes Latvijai pa tiešo. Vienkārši pārāk mazs tirgus un pārāk liela brēka," teica Balodis, piebilstot, ka, pārbaudot attiecīgā Polijas uzņēmuma produkciju, 26% paraugu tika konstatēta salmonella. Viņš apliecināja, ka atsevišķi saslimšanas gadījumi ar salmonelozi bijuši tieši šīs poļu izcelsmes gaļas dēļ.

PVD vadītājs gan piebilda, ka uzņēmuma produkcija Latvijā gan var tik ievesta no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm. Latvijas skolās un bērnudārzos attiecīgā Polijas uzņēmuma gaļas produkcija gan vairs nenonāk, sacīja Balodis.

Vērtējot šogad salīdzinoši īsā laikā fiksētos saslimšanas gadījumus, Balodis sacīja, ka tieši pēc saslimšanām Siguldā sabiedrība sākusi pievērst lielāku uzmanību gan pārtikas drošumam, gan savai veselībai. Tas, vai Latvijā kopumā ir būtisks pieaugums saslimšanas jomā, būs zināms gada beigās.

PVD vadītājs pauda viedokli, ka visām pēdējos mēnešos konstatētajām saslimšanām bijuši atšķirīgi ierosinātāji. Tiesa gan, par gadījumu Liepājā, kur ar akūtu zarnu infekciju saslimuši 88 cilvēki, analīzes vēl neesot pabeigtas.

Balodis atzīmēja, ka PVD un arī Slimību profilakses un kontroles centram informācija par cilvēku saslimšanu sniegta operatīvi, tāpēc dienestiem bijis iespējams nekavējoties sākt pārbaudes.'

Tāpat PVD ģenerāldirektors atzīmēja, ka termiskā apstrādē salmonellas baktērijas iet bojā, taču viegli var tikt inficēti jau gatavie produkti. "Mūsu uzdevums ir minimizēt šādu produktu [ar salmonellas baktērijām] nonākšanu tirgū, jo, ņemot vērā cilvēciskos faktorus, nezināšanu, ļoti viegli ir kontaminēt jau gatavos produktus," pauda Balodis.

PVD par konstatēto salmonellu "Cedrob S.A." produkcijā informēja arī Polijas pārtikas apriti uzraugošo dienestu, kā arī ziņoja Eiropas Savienības Ātrās brīdināšanas sistēmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!