Foto: Shutterstock

Šī gada pirmajos septiņos mēnešos AAS "Balta" (PZU grupa) nekustamo īpašumu apdrošināšanas atlīdzībās izmaksātais apjoms sasniedzis gandrīz 2,7 miljonus eiro, kas salīdzinājumā ar līdzvērtīgu laika periodu pērn ir par 17,1% vairāk. Izmaksāto atlīdzību apjomu būtiski ietekmē būvniecības inflācija Latvijā.

Tās ietekmē sadārdzinās mājokļa atjaunošanas izmaksas pēc negadījuma, kas var būtiski pārsniegt summu, par kādu ēka sākotnēji apdrošināta.

"2021. gada straujo būvniecības izmaksu pieaugumu par aptuveni piektdaļu varēja skaidrot ar Covid-19 pandēmijas radītajām sekām, bet šā brīža cenu lēcienu galvenokārt nosaka Krievijas īstenotā kara Ukrainā izraisītā ekonomiskā nestabilitāte visā pasaulē. Redzam, ka ik mēnesi materiālu cenas, būvniecības procesos izmantoto iekārtu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas, kā arī strādnieku darba samaksa turpina pieaugt. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem būvniecības izmaksas pēdējā gadā palielinājušās par 21,9%. Turklāt esošās prognozes rāda, ka šo izmaksu pieaugums turpināsies, tādējādi tiešā veidā ietekmējot arī īpašuma apdrošināšanas nozari," stāsta "Balta" Privātpersonu īpašuma produktu vadītājs un risku parakstītājs Arnolds Linītis.

Apdrošināšanas nozarē būvniecības inflāciju jūt ikviens – gan tie, kuri būvē un remontē, gan arī tie, kuri šobrīd tieši pretēji – neko nebūvē, neremontē un pat neplāno to darīt, viņš norāda.

"Inflācija skar katru, kurš apdrošina savu īpašumu, jo ēkas tiek apdrošinātas to atjaunošanas vērtībā. Tāpēc arī ēkas apdrošināšanas summai jābūt tādai, lai pietiktu naudas tās uzbūvēšanai no jauna," klāsta Linītis, mudinot izvēlēties lielāku – pietiekošu apdrošinājuma summu, lai nesanāk tā, ka nelaimes gadījuma dēļ, līdzekļu ēkas atjaunošanai nepietiek.

Inflācijas apmēru šobrīd ir iespējams novērtēt, apkopojot "Baltas" veiktās izmaksas par biežāko nekustamā īpašuma bojājumu iemeslu – šķidruma un tvaika noplūdēm. Kā norāda apdrošinātājs, tieši šajā kategorijā par 23,1% audzis arī vidējās atlīdzības apjoms, patlaban sasniedzot 1311 eiro par gadījumu. Analizējot klientu iesniegtās tāmes, redzama būvniecībā izmantoto materiālu sadārdzināšanās, kas atsevišķās izmaksu pozīcijās svārstās no 36% līdz pat 120%. Turklāt būvniecības izmaksu pieaugums skar ne tikai klientus, kuriem iestājies apdrošināšanas gadījums, bet arī klientus, kuriem ir objekti celtniecības procesā vai notiek remontdarbi, jo remontdarbu pabeigšana izmaksā dārgāk, nekā plānots. Pēc "Baltas" aprēķiniem minimālā izmaksas, lai uzbūvētu jaunu māju vai atjaunotu māju pēc ugunsgrēka, uz vienu kvadrātmetru pārsniedz 1400 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!