Foto: PantherMedia/Scanpix

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada jūnijā, salīdzinot ar to pašu mēnesi pērn, palielinājās par 0,7%, informē Centrālā statistikas pārvalde (CSP).

Precēm cenas samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem tās pieauga par 2,9%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 0,2%.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni jūnijā, salīdzinot ar to pašu mēnesi pirms gada, bija cenu kāpumam alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam pārtikai un sakaru pakalpojumiem.

Pārtikas cenu vidējais līmenis šogad jūnijā ir samazinājies par 1,3%. Nozīmīgs cenu kritums jūnijā bija dārzeņiem, ko ietekmēja pagājušajā vasarā novērotais sadārdzinājums. Cenas samazinājās arī tējai un kafijai, augļiem, cukuram, kā arī sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem. Savukārt visstraujāk sadārdzinājās piens, siers, olas, gaļa un gaļas izstrādājumi, kā arī saldumi un medus.

Alkoholiskajiem dzērieniem cenas pieauga par 1,2%, bet tabakas izstrādājumiem – par 7,8%.

Transporta grupā cenas palielinājās par 1,1%, ko ietekmēja cenu kāpums transportlīdzekļu apkopei un remontam, automašīnu iegādei, kā arī pasažieru jūras transporta pakalpojumiem.

Sakaru pakalpojumi gada laikā kļuva par 2% lētāki, ko ietekmēja interneta pakalpojumu un telekomunikāciju ierīču cenu samazinājums.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūniju, pieauga par 4,7%, kafejnīcās un restorānos cenām palielinoties par 5,6%, ēdnīcās – par 3,4%, kā arī izmitināšanas pakalpojumu cenām pieaugot par 3,2%.

Frizētavu pakalpojumu cenas palielinājās vidēji par 5,4%.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, apaviem, savukārt cenu samazinājums – siltumenerģijai.

Savukārt šī gada jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, patēriņa cenas pieauga par 0,3%. Precēm vidējais cenu līmenis palielinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem –par 0,6%.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, transportam, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem.

Pārtikas cenas pieauga par 0,6%. Atbilstoši sezonai dārzeņu cenas pieauga vidēji par 1,9%. Sadārdzinājās arī gaļa un gaļas izstrādājumi (0,7%), olas (3,9%), piens un piena produkti (0,6%), cukurs (3,8%), savukārt lētāka kļuva eļļa un tauki (-1,3%).

Cenas tabakas izstrādājumiem pieauga par 2,7%, ko akcīzes nodokļa kāpums. Alus cenas atšķirībā no pagājušā gada jūnija palielinājās par 1,6%. Savukārt vīniem cenas samazinājās par 2,1%.

Sākoties vasaras sezonas izpārdošanām, apaviem cenas samazinājās par 6,9% un apģērbiem par 1,2%.

Dārgāki kļuva pasažieru jūras transporta pakalpojumi (19,3%), transportlīdzekļu apkope un remonts (1,2%) un automašīnas (1%). Degviela sadārdzinājās par 0,3%, ko ietekmēja cenu kāpums 95.markas benzīnam, kamēr dīzeļdegvielas vidējais cenu līmenis palika nemainīgs, bet auto gāzei tika novērots cenu kritums.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākie cenu kāpumi bija vērojami kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm. Savukārt cenas samazinājās grieztajiem ziediem un grāmatām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!