Foto: F64

Alus patēriņš Latvijā pēdējā desmitgadē svārstījies 15-16 miljonu dekalitru ietvaros gadā, savukārt vietējā alus ražošanas nozare ir piedzīvojusi krasākas pārmaiņas. Kopš AS "Aldaris" pārcēla daļu savas ražošanas ārpus Latvijas, sabrūvētā alus apjomi būtiski samazinājušies.

Alus patēriņš Latvijā pērn bija 16,04 miljoni dekalitru, salīdzinot ar 2016. gadu, vērojams apjoma pieaugums par 6%, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotie dati. Nav noslēpums, ka alus patēriņam Latvijā ir sezonāls raksturs – pieaugums vērojams vasaras mēnešos, īpaši jūnijā.

Šā gada četros mēnešos Latvijā patērēti 4,37 miljoni dekalitri alus, un tas ir par 3% vairāk nekā attiecīgā periodā pagājušajā gadā. Tai pašā laikā šajā periodā Latvijā saražotā alus apjoms samazinājies par 23% un bijis 2,14 miljoni dekalitru.

2017. gadā kopumā saražots 8,21 miljons dekalitru alus, kas ir par 11% vairāk nekā 2016. gadā. Uz pagājušā gada decembra beigām 43 komersantiem bija patstāvīgās mazās alus darītavas statuss, kurās 2017. gadā saražoti 22% no kopējā Latvijā ražotā alus. Jāatzīmē, ka mazajās alus darītavās saražotajam alum tiek piemērota samazinātā akcīzes nodokļa likme, kas ir 50% no pamatlikmes. Patstāvīgo mazo alus darītavu darbība ir jau ilggadēja un ar salīdzinoši nozīmīgu ietekmi uz alus ražošanas apjomiem Latvijā.

Jāatzīmē, ka 2014. gadā bija vērojams samērā krass saražotā alus apjomu samazinājums, ko noteica fakts, ka viens no iepriekšējo gadu lielākajiem alus ražotājiem ievērojami samazināja alus ražošanas apjomus, daļu ražošanas pārceļot ārpus Latvijas. Runa ir par AS "Aldaris". Tā 2013. gadā Latvijā tika saražoti 14,7 miljoni dekalitri alus, bet gadu vēlāk – vien 9,7 miljoni dekalitru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!