Foto: Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Mainīgo laikapstākļu ietekmē graudu kopraža pagājušajā gadā Latvijā bija zemākā pēdējo piecu gadu laikā, bet dārzeņu raža bija par 11,5% mazāka nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Kā norāda eksperti, dabas stihijas būtiski ietekmē gan uzņēmēju ikdienu, gan tautsaimniecību kopumā.

"Šobrīd Latvijas lauksaimniekus satrauc dažādas dabas stihijas un citas likstas, kas var sagādāt papildu izmaksas un zaudējumus biznesam. Tostarp nesen piedzīvotie postošie virpuļviesuļi, vētras, krusa, plūdi, sausums un meža dzīvnieku radītie postījumi," uzsver preču un izejvielu finansēšanas uzņēmuma "Erst Finance" izpilddirektors Arnis Blūmfelds. "Mainīgo laikapstākļu dēļ uzņēmējiem laukos būtu svarīgi arvien rūpīgāk izvērtēt dažādus biznesa riskus un spēt pielāgoties jaunām situācijām. Pašlaik vērojam, ka saimnieki šajā nozarē pastiprināti interesējas par papildu apgrozāmo līdzekļu piesaisti gan sezonālo darbu veikšanai, gan ieguldījumiem attīstībā un modernizācijā."

"Savā lauku saimniecībā audzējam ziemas kviešus un rapsi, un pērn zaudējumi bija ļoti lieli. Tā kā 2017. gada nogalē pēc ražas novākšanas sākās liels mitrums, no ziemāju sējumiem uzdīga vien aptuveni 20%. Tam 2018. gada vasarā sekoja ilgs sausuma periods, un šādu laikapstākļu sakritības rezultātā novācām tikai piektdaļu no sākotnēji plānotās ražas. Šogad laikapstākļi lauksaimniecībai ir bijuši salīdzinoši labvēlīgi, kamēr sējumus neskar krusa vai citas stihijas," atzīmē zemnieku saimniecības "Lilijas" agronoms Aivars Bierands. "Pēc aizvadīto gadu pieredzes vērtējam arī sējumu apdrošināšanas iespējas, taču pagaidām tās vēl neizmantojam, jo nosacījumi bieži vien ir zemniekiem neizdevīgi. Tomēr secinām, ka pēdējos gados apdrošinātāju konkurence šajā segmentā kļūst lielāka un arī noteikumi lauksaimniekiem pieņemamāki."

Avots: "Erst Finance", Centrālā statistikas pārvalde.

Lauksaimniecības nozares apskats pieejams šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!