Foto: LETA

Latvijas zāļu ražotāja AS "Olainfarm" pastāvīgi augusi un attīstījusies - pēdējos gados ziņots par rekordlieliem apgrozījuma rādītājiem, ieguldīts gan zāļu ražošanas pilnveidošanā, gan iegādāti jauni uzņēmumi, liecina portāla "Delfi" apkopotā informācija. Uzņēmuma lielākais akcionārs Valērijs Maligins 9. decembrī pēkšņi aizgāja mūžībā, bet "Olainfarm" valde un padome turpina strādāt, lai nodrošinātu uzņēmuma darbību atbilstoši izvirzītajiem mērķiem un uzdevumiem.

"Olainfarm" pēdējos gados ik gadu ziņojis par rekordlielu apgrozījumu, un pērn koncerna apgrozījums pirmo reizi pārsniedza 100 miljonu eiro robežu.

Vienlaikus "Olainfarm" ik gadu strādājis ar peļņu.

Šogad desmit mēnešos provizoriskais konsolidētais realizācijas apjoms sasniedza 95,11 miljonus eiro, kas ir par 7% vairāk nekā pērn atbilstošā laikaposmā. Uzņēmuma šī gada darbības plāns paredz, ka 2017. gada konsolidētais apgrozījums būs 127 miljoni eiro.

Šā gada gaidāmās peļņas prognozes gan uzņēmums samazinājis. Tas darīts, jo trešajā ceturksnī peļņas rādītāji bija neapmierinoši. Sagaidāmā 2017. gada peļņa ir deviņi miljoni eiro ar iespēju to palielināt līdz desmit miljoniem eiro, ja meitasuzņēmumu iegādes rezultātā radusies atliktā nodokļa reversēšana (kas izriet no nodokļu likumu izmaiņām) tiks pilnībā atzīta caur peļņas zaudējumu aprēķinu šī finanšu gada beigās, teikts uzņēmuma finanšu pārskatā.

Pēdējos gados "Olainfarm" ieguldījis gan zāļu ražošanas pilnveidošanā, gan arī intensīvi paplašinājis biznesa darbību, iegādājoties citus uzņēmumus,

Jau 2011. gada nogalē "Olainfarm" sāka darboties farmācijas mazumtirdzniecībā, nopērkot aptieku tīklu "Ilmas aptieka" un pēcāk iegādājoties vēl citas aptiekas, un nu "Olainfarm" piederošajā aptieku tīklā SIA "Latvijas aptieka" ietilpstošo aptieku skaits pietuvojies 70.

2013. gadā "Olainfarm" iegādājās farmācijas uzņēmumu SIA "Silvanols".

2016. gadā "Olainfarm" iegādājās elastīgo un kompresijas izstrādājumu ražotāju SIA "Tonus Elast", ekokosmētikas ražotāju "Kiwi Cosmetics", kā arī privātu ārstniecības iestādi SIA "Klīnika DiaMed". Pērn "Olainfarm" nopirka arī Baltkrievijas farmācijas uzņēmumu "NPK Biotest". Savukārt šovasar "Olainfarm" kļuva par vienīgo SIA "Olaines veselības centrs" īpašnieku.

Pašlaik "Olainfarm" produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 50 valstīm. Uzņēmums tiecas iegūt jaunus tirgus. Jau vairākus gadus "Olainfarm" strādājis, lai reģistrētu zāles Turcijā un varētu sākt sākt eksportu uz šo plašo tirgu.

Zāļu valsts aģentūras apkopotie dati rāda, ka 2016. gadā "Olainfarm" ieņēma pirmo vietu starp Latvijas zāļu ražotājiem pēc kopējā preču realizācijas apmēra.

"Olainfarm" paustais nākotnes redzējums - kļūt par vadošo gatavo zāļu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražotāju Baltijā, kura produkcija ir pazīstama un pieejama visur pasaulē.

"Olainfarm" akcijas iekļautas biržas "Nasdaq Riga" Baltijas oficiālajā sarakstā. Šogad trešā ceturkšņa laikā tika sasniegta līdz šim vēsturiski augstākā "Olainfarm" akcijas cena 11,50 eiro apmērā. Patlaban gan akciju cena samazinājusies - otrdien tirdzniecības sesijas noslēgumā vienas akcijas cena bija 8,35 eiro.

Mūžībā aizgājušais Maligins bija "Olainfarm" lielākais akcionārs. Viņam piederēja daļas arī dažādos citos uzņēmumos, piemēram, medikamentu vairumtirgotājā SIA "Briz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!