Foto: PantherMedia/Scanpix

Mēnesi pēc uzņēmumu reģistrācijas apliecību izsniegšanas nepieciešamības atcelšanas, arvien retāk jauno kompāniju dibinātāji izvēlas tās saņemt. Uzņēmumu reģistrs (UR) skaidro, kādēļ apliecības drīz būs vēsture.

"Pirmajās divās nedēļās, kopš reģistrācijas apliecības vairs neizsniedzām, puse jaunreģistrēto subjektu turpināja pieprasīt reģistrācijas apliecības. Tomēr tagad, kad pēc reformas ir pagājis gandrīz mēnesis, izsniegto reģistrācijas apliecību skaits ir samazinājies līdz 33%,"norāda UR pārstāve Sandra Notruma.

"Delfi" jau vēstīja, ka šā gada 17.februārī spēkā stājās Komerclikuma grozījumi, kas paredz, ka turpmāk, reģistrējot uzņēmumu vai citu subjektu, reģistrācijas apliecības vairs netiek izsniegtas.

Reģistrāciju apliecība apliecina tikai to, ka tiesību subjekts kādreiz ir ticis reģistrēts, taču tā neapliecina to, ka tas joprojām pastāv un tā darbība nav izbeigta. Obligāts pienākums to saņemt vai uzrādīt valsts un pašvaldību institūcijās noteiktos gadījumos uzņēmējiem ir tikai kā papildus administratīvais slogs, kam nav juridiska nozīme, skaidroja iestāde.

UR aicina savus klientus turpmāk reģistrācijas apliecības nepieprasīt, jo tās vairs nebūs obligātas un tiks izsniegtas par maksu pēc paša klienta pieprasījuma. Savukārt valsts un pašvaldību iestādēm UR atgādina, turpmāk uzņēmuma vai cita subjekta reģistrācijas faktu jāpārbauda UR mājas lapas meklētājā, kur šī informācija bez maksas pieejama ikvienam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!