Foto: DELFI
Pirms desmit gadiem piedzīvotā vētra Latvijas mežsaimniecībai radīja ievērojamus zaudējumus, krietni "izretinot" mežus un samazinot koksnes cenu līdz tādai, kas īpašniekiem padarīja kritušo koku izvešanu neizdevīgu.

Zemkopības ministrijā portālu "Delfi" informē, ka pēc Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" informācijas 2005. gada janvārī Zviedrijā bojāti ap 80 miljoniem kubikmetru koksnes, bet Latvijā - ap 7,3 miljoniem kubikmetru koksnes. Kopumā Latvijas mežos ik gadu tiek iegūti 11-12 miljoni koksnes. Iepriekšējās nopietnākās vējgāzes Latvijā bija 1967. un 1969.gadā, kad tika bojāti vairāk kā 26 miljoni kubikmetru koksnes.

Savukārt pēc Valsts meža dienesta datiem teritorijas, kurās izsniegti sanitārie atzinumi, kur mežaudzes bojājumu cēlonis ir vējš, 2005.gadā bija 18,7 tūkstoši hektāru, kas ir aptuveni desmit reizes lielāka platība nekā citos gados. Piemēram, 2006.gadā šādi bojāti bija 1,3 tūkstoši hektāru.

Bažījoties par kaitēkļu savairošanos un ugunsbīstamības pieaugumu, uz laiku tik atvieglota kārtība, kā mežu īpašnieki var saņemt atļauju bojāto koku izciršanai. Neraugoties uz to kokrūpnieki atzīst, ka pēc 2005.gada janvāra vētras mežos nepiedzīvoti lielā apjomā parādījās dažādas augu slimības un parazīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!