Foto: F64

Pēc Eiropas Savienības (ES) Tiesas pieņemtā lēmuma saistībā ar piekļuvi informācijai par patiesajiem labuma guvējiem ir skaidrs, ka arī Latvijai jādomā risinājums, kā šo informāciju padarīt publiski nepieejamu, vienlaikus saglabājot maksimāli ērtu piekļuvi šiem datiem.

Neveicot izmaiņas, Latviju nākotnē var sagaidīt ne viena vien tiesvedība, "Sorainen" rīkotajā mediju pasākumā prognozēja partneris Nauris Grigals, kurš pieļauj, ka šāds risinājums visdrīzāk ātri netiks ieviests.

Latvijas atbildīgās institūcijas pagaidām nekādus lēmumus attiecībā uz šo spriedumu nav pieņēmušas, un "Sorainen" eksperts pieļauj, ka tas nebūs ātrs process.

Jāatgādina, ka pērnā gada nogalē ES Tiesa atzina par spēkā neesošu Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas direktīvas normu, kas paredz, ka informācijai par ES dalībvalstu teritorijā reģistrētu uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem vienmēr ir jābūt pieejamai ikvienam sabiedrības loceklim, to saistot ar privātās dzīves (tai skaitā informācijas par mantisko stāvokli) neaizskaramību. 

Latvijas nacionālie tiesību akti, pēc eksperta teikā, šobrīd paredz vienu no brīvākajiem informācijas piekļuves režīmiem ES, un tie aizvien, neskatoties uz ES Tiesas spriedumu, ir spēkā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!