Foto: F64

Šogad salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir augusi interese par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ārkārtas situācijām, pavēstīja dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") pārstāvji.

"Conexus" šogad 18.martā izsludinātajā izsolē par aktīvās dabasgāzes daudzuma 2 845 000 megavatstundu (MWh) apmērā uzglabāšanu un pieejamības nodrošināšanu krātuvē 2019.-2020.gadā, kas ir noslēgusies, saņemti piedāvājumi ar kopējo apmēru 7 527 000 MWh un augstāko piedāvāto cenu 10,69 eiro par MWh.

Vienlaikus "Conexus" pārstāvji neatklāja kompāniju nosaukumus un to skaitu, kas pieteikušās izsolē, kā arī dabasgāzes sadalījumu starp tām.

"Conexus" vadītāja Zane Kotāne skaidroja, ka interese uzglabāt gāzi nedienām ir labs signāls ne tikai valsts enerģētiskajai drošībai, bet arī visai nozarei kopumā.

"Ir vairāki iemesli, ar ko skaidrojam aktivitātes pieaugumu. Pirmkārt, aizvadītajā sezonā bija salīdzinoši silta ziema, līdz ar to daudziem sistēmas lietotājiem izveidojušies lieli tā saucamie dabasgāzes pārejošie atlikumi. Otrkārt, šis ir pirmais gads, kad izsole norit savlaicīgi, turklāt veiksmīgi ar pirmo reizi, ne atkārtoti, kā tas bija iepriekš. Ņemot vērā dabasgāzes sezonu specifiku, savlaicīga plānošana ļauj būtiski veiksmīgāk paredzēt resursu izmantošanu - kādi dabasgāzes apmēri tiks iesūknēti nākamajā sezonā un, kā tie tiks strukturēti," sacīja Kotāne.

Izsoles organizēšana ir nepieciešama, lai izpildītu Ministru kabineta noteikumos "Enerģijas lietotāju apgādes un kurināmā pārdošanas kārtība izsludinātas enerģētiskās krīzes laikā un valsts apdraudējuma gadījumā" noteikto pienākumu. Tas paredz, ka vienotajam dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoram jānodrošina, lai laikā no konkrētā krātuves cikla dabasgāzes iesūknēšanas sezonas beigām līdz nākamā gada 1.martam Inčukalna pazemes gāzes krātuvē atrodas aktīvās dabasgāzes daudzums, kas nav mazāks par 3 160 000 MWh, to paredzot Latvijas dabasgāzes apgādes nodrošināšanai.

"Conexus", organizējot izsoli, ņēma vērā Inčukalna krātuvē jau uzglabāto apmēru nodrošināmo lietotāju, tostarp mājsaimniecību apgādei 315 000 MWh apmērā.

Līgumi ar izsoles uzvarētājiem tiks slēgti tuvākajā lakā.

Nākamajā dabasgāzes iesūknēšanas sezonā Inčukalna krātuvē tirgotājiem ļaus izvēlēties kādu no izstrādātajiem uzglabāšanas pakalpojumiem - grupētās jaudas produkts, tirgus produkts un virtuālās plūsmas produkts. Tāpat ir izstrādāts un apstiprināts jauns divu gadu jaudas produkts.

Piemērojamā grupētās jaudas produkta tarifa maksimālā vērtība 2019./2020. gada krātuves ciklam noteikta 3,5 eiro par MWh, bet piemērojamā tirgus produkta tarifa minimālā vērtība nākamajai sezonai ir noteikta 1,38 par MWh, tādējādi divu gadu grupētās jaudas produkta tarifa vērtība apvienotajam 2019./2020. un 2020./2021.krātuves ciklam noteikta 4,90056 eiro par MWh.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!