Turcijas investors "Aslanli Metalurji" ir pilnībā izpildījis savas finansiālās saistības saskaņā ar līgumu un iegādājies aprīkojumu, kā arī samaksājis par zemes gabaliem un ēkām. SIA "FeLM" un investors pabeiguši rūpnīcas ražošanas kompleksa inventarizāciju un īpašums ir gatavs nodošanai.

SIA "FeLM", kas pārstāv valsts intereses šajā procesā, noslēdzis līgumu par bijušā "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamās un nekustamās mantas pārdošanu Turcijas investoram piederošam uzņēmumam "Liepāja Steel". Investoram ir ilgtermiņa plāni teritorijas attīstīšanai un uzņēmējdarbības veikšanai.

Investors sīkumos un detalizēti ir informējis Liepājas pilsētas administrāciju par pasākumiem, kuru pamatā ir pilsētas iedzīvotāju paustās bažas, kuri plānoti, lai novērstu negatīvu ietekmi uz vides un dzīves apstākļiem.

"Saskaņā ar rūpnīcas inženiertehniskā dienesta novērtējumu, ja ražošanas un atbalsta ciklu aprīkojums ir pienācīgā stāvoklī, ir iespējams veikt uzņēmuma darbības palaišanu sešu mēnešu laikā. Pie šādiem apstākļiem šobrīd Baltijā lielākā rūpnīca var uzsākt ražošanu jau šogad. Investori no savas puses ir veikuši visus nepieciešamos mērus, lai to varētu realizēt, saka "Liepāja Steel" valdes priekšēdētājs Guntars Senkāns, piebilstot, ka balstoties uz presē pieejamajiem socioloģiskajiem pētījumu datiem, 64% pilsētas iedzīvotāju ir par rūpnīcas darbības atsākšanu.

"Varam secināt, ka liepājnieki gaida rūpnīcas ātru atjaunošanu un jaunu darba vietu radīšanu. Savukārt investors ir izpildījis visas saistības un ir absolūtā gatavībā veikt praktiskus pasākumus ražošanas uzsākšanai. Svarīgi pieminēt, ka Latvijas valdība ir apstiprinājusi rūpnīcas pārdošanu Turcijas investoram un pauda pozitīvu viedokli par nepieciešamību ražotni atdzīvināt. Šobrīd mēs visi tikai gaidām atbilstošus lēmumus no Liepājas SEZ un ceram sākt ražošanu jau šogad," norāda Senkāns.

Jaunie investori sola izveidot no 700 līdz 1000 jaunām darba vietām, bet sākotnējai darbības uzsākšanai būtu nepieciešami ap 400 darbinieku.

Tuvākajos trīs līdz piecos gados jaunais investors plāno veikt investīcijas 200 miljonu eiro apmērā, bet, strādājot ar pilnu jaudu, uzņēmuma potenciālais apgrozījums plānots 500 līdz 600 miljonu eiro gadā. Tāpat ostas kravu apjomu uzņēmums plāno palielināt sākotnēji līdz 300 000-600 000 tonnu pirmajā gadā un turpmāk vidēji 1,4 līdz 1,8 miljoniem tonnu gadā.

Uzņēmuma pārstāvji publiskajā paziņojumā medijiem apstiprinājuši, ka ir ieinteresēti sadarbībai ar Liepājas domi un Liepājas SEZ (Speciālā ekonomiskā zona), kā arī sadarboties ar Liepājas industriālā parkā strādājošiem uzņēmumiem un sniegt ieguldījumu Latvijas ekonomikā.

Pagājušajā gadā Turcijas uzņēmums savu darbību izvērta 40 pasaules valstīs, bet tā stratēģija paredz pastāvīgi veikt jaunas investīcijas tā attīstībā un jaunās ražotnēs, jo produktu tirgu paplašināšanās un klientu vajadzības ar katru dienu pieaug.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!