Foto: LETA

Vienu miljonu latu vērtā valsts īstenotā meža zemes uzpirkšanas programma nošauj divus zaķus ar vienu šāvienu, ļaujot uzlabot biznesa pozīcijas AS "Latvijas Valsts meži" un apmierinot politiķu intereses, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" atzina Zviedrijas mežsaimniecības kompānijas "BergvikSkog AB" meitasuzņēmuma SIA "BergvikSkog" valdes loceklis un izpilddirektors Larss Georgs Hedlunds.

Uz jautājumu, vai zviedru biznesu ietekmējusi LVM mežu uzpirkšana, kas sākta pagājušajā gadā ar nolūku ierobežot zemes pārdošanu ārvalstniekiem, viņš atbildēja, ka "nevarētu apgalvot, ka neiespaido, tomēr ir normāli, ka ir tirgus ar vairākiem spēlētājiem".

"Protams, kopš pagājušā gada rudens konkurenci var just, tomēr tas īpaši nesaistās ar emocionālu fonu. Arī Zviedrijā nedaudz iešķībi skatās uz ārvalstniekiem, piemēram, dāņiem, kuri iepērk īpašumus. Tomēr investors var samaksāt vairāk, spēj izremontēt māju un sakopt apkārtni, tā ka ieguvēji ir arī vietējie būvnieki un citi iedzīvotāji. Manuprāt, no 100 cilvēkiem, kuriem tiktu uzdots šāds jautājums, lielākajai daļai būtu pilnīgi vienalga, kurš nopērk īpašumu," sacīja Hedlunds.

Viņaprāt, valsts mērķis ierobežot zemju nonākšanu ārvalstnieku īpašumā nav minētās programmas mērķis.

"LVM, tāpat kā jebkurš tirgus spēlētājs, grib uzlabot savas pozīcijas, tas taču ir uzņēmuma bizness. Turklāt šis uzstādījums nozīmē iespēju nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu - tiek nopirkta zeme, kā arī apmierināti politiķi un tauta," norādīja uzņēmējs.

Tāpat viņš noliedza apgalvojumu, ka valsts nevar pārpirkt visu "brīvo" zemi, jo tai ir par maz naudas, kamēr ārzemniekiem tās ir pietiekoši.

"Nevar apgalvot, ka ārzemniekiem naudas "par daudz". Arī mēs dzīvojam ekonomiskajā realitātē. Mūsu mātesfirma Zviedrijā pelna ne mazāk, ne vairāk kā LVM. Turklāt, salīdzinot ar LVM, "Bergvik Skog AB" ir ļoti lielas kredītsaistības bankās - apmēram viens miljards eiro (700 miljoni latu), kamēr LVM savus īpašumus saņēmis "par velti", uz vēsturiska pamata," sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Zviedrijas mežsaimniecības kompānija "BergvikSkog AB" ir viens no lielākajiem mežu īpašniekiem Latvijā. Piecu gadu laikā tā Latvijā ieguldījusi 100 miljonus latu, iegādājoties 103 000 hektārus zemes. No tiem 58% jeb 60 000 hektāru ir mežs, kur koksnes krāju apjoms ir apmēram septiņi, astoņi miljoni kubikmetru. "BergvikSkog AB" Kurzemē pieder apmēram 25 000 hektāru, Latgalē 60 000, bet pārējais - dažādos reģionos.

SIA "BergvikSkog" dibināta 2008.gadā ar pamatkapitālu 66,114 miljoni latu. Uzņēmuma apgrozījums 2011.gadā bija 457 789 lati, savukārt zaudējumi - 20 985 lati, kas ir par 55% mazāk nekā 2010.gadā,kads zaudējumi bija 47 139 latu. 2012.gada apgrozījuma un peļņas prognoze ir attiecīgi divi miljoni un 700 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!