Foto: LETA
Privātais investīciju fonds "INVL Baltic Sea Growth Fund" iegādājies 52,81% vides apsaimniekošanas uzņēmuma "Eco Baltia" akciju, pavēstīja kompānijā.

"Eco Baltia grupa", kuras mātes kompānija ir AS "Eco Baltia", ir vides apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un izejvielu pārstrādei.

"Invalda INVL" paziņojumā biržai "Nasdaq" sacīts, ka pēc darījuma Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) saglabās līdzdalību "Eco Baltia" kapitālā 30,51% apmērā, bet Simanovičs ar "Penvi Investment Ltd." starpniecību saglabās 16,68% akciju.

Tāpat paziņojumā minēts, ka divi "INVL Baltic Sea Growth Fund" partneri - Plunksnis un Deimante Korsakaite pievienosies "Eco Baltia" padomei kopīgi ar neatkarīgu locekli un atkritumu apsaimniekošanas eksperti Jurgitu Petruskaini. Vienlaikus ERAB kompānijas padomē pārstāvēs Peters Hjelts, bet Simanoviču pārstāvēs Gints Pucens.

"Mēs plānojam ieguldīt būtisku kapitālu "Eco Baltia" pārstrādes iespējās un izveidot to par skaidru aprites ekonomikas tirgus līderi Baltijas reģionā, nodrošinot augstas kvalitātes un ilgtspējīgus pārstrādes pakalpojumus. Pasaule, kādā mēs šobrīd dzīvojam, patērē vairāk resursu, nekā planēta spēj saražot, tāpēc vairākkārtēja jau esošo resursu izmantošana ilgtspējīgā veidā ir ārkārtīgi svarīga," norāda Plunksnis.

"Eco Baltia grupas" uzņēmumi gadā pārstrādā aptuveni 50 500 polimēru iepakojumu, ražojot augstvērtīgas otrreizējās izejvielas, ko tālāk var izmantot jaunu produktu ražošanā. 2019. gadā sākta arī lietoto riepu pārstrāde.

"Eco Baltia grupas" apgrozījums pērn pieauga par 9% un veidoja 70,62 miljonus eiro. Grupā ietilpst vides apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumi "Latvijas zaļais punkts", "Eco Baltia vide", "Eko Kurzeme", "Jumis", "PET Baltija", "Nordic Plast" un "Eco Teh Baltia".

AS "Eco Baltia" reģistrēta 2011. gadā, tās pamatkapitāls ir 41,7 miljoni eiro, pilnībā apmaksāts. Dati par dalībniekiem nav pieejami, savukārt patieso labuma guvēju noskaidrot nav iespējams, liecina "Crediweb.lv" dati. 2018. gadā "Eco Baltia" apgrozījums bija 44,4 tūkstoši eiro, konsolidētais - 64,8 miljoni eiro. Uzņēmuma zaudējumi bija 121,9 tūkstoši eiro, bet konsolidētā peļņa - 2,4 miljoni eiro. Pērn uzņēmums nodokļos samaksāja 27,6 tūkstošus eiro.

Iepriekš "Eco Baltia" kapitālā pa 16,68% akciju piederēja Undīnei Būdei, Viesturam Tamužam un Simanovičam. Vēl 19,46% akciju piederēja komandītsabiedrībai "Otrais Eko fonds", bet 30,51% akciju piederēja ERAB.

Savukārt "INVL Baltic Sea Growth Fund" kopējais portfelis ir 165 miljoni eiro, un tā pamata investors ir Eiropas Investīciju fonds (EIF). Fonda mērķis ir izveidot daudzpusīgu ieguldījumu portfeli, vienā uzņēmumā ieguldot 10-30 miljonus eiro, lai iegādātos kontrolpaketi vai būtisku mazākuma līdzdalību dažādos uzņēmumos, kam piemīt liels izaugsmes potenciāls un kuri spēs pienācīgi konkurēt starptautiskā līmenī.

Fonds darbojas galvenokārt Baltijas valstīs un tām tuvākajos Polijas reģionos, Skandināvijā un Centrāleiropā. Līdz šim fonds ir ieguldījis divos uzņēmumos, kuri pārstāv veselības aprūpes sektoru un būvniecības nozari.

Fondu pārvalda Lietuvas "Invalda INVL" no "INVL Asset Management" grupas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!