Foto: Latvijas Arhitektūras muzejs, Delfi (attēlu aizliegts pārpublicēt)
Viens no labāk zināmajiem, ja ne pats zināmākais objekts Vidzemes šosejas malā jau vairāk nekā 50 gadus ir restorāna "Sēnīte" ēka. Teju 40 gadus tā bija iecienīta vieta garām braucējiem, bet, 2000. gadu sākumā restorānam pārstājot darboties, tā arvien vairāk sāk līdzināties graustam. Līdzšinējie mēģinājumi ēku pārdot un, iespējams, atgriezt tai kādreizējo spozmi bijuši neveiksmīgi.

Restorāns "Sēnīte" atrodas Vidzemes šosejas malā, aptuveni 40 kilometru attālumā no Rīgas, Siguldas novada Inčukalna pagastā.

Pieminekļa statusā

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) Arhitektūras un mākslas daļas speciāliste Marina Levina "Delfi Bizness" stāsta, ka 1967. gada 5. decembrī šeit atklāja jaunu sabiedriskās ēdināšanas kompleksu ar savdabīgas formas restorāna ēku, kas bija arhitekta Linarda Skujas un inženieru Andra Bites un Rūdolfa Ozoliņa ilgāka laika posma radošās sadarbības inovatīvs projekts. Tā tika radīta unikāla telpiskā iecere – kupolveida ēka, kas bija pirmā sfēriskas dzelzsbetona čaulas konstrukcijas celtne Latvijā, balstīta tikai trijos atbalsta punktos, trijstūra malai sasniedzot 24 metrus un kupola rādiusam – 20 metrus. Betona čaula bija tikai 5–10 centimetrus bieza, turklāt tā tika atlieta uz vietas, neizmantojot veidnes. Novatoriskās celtnes būvniecībā tika izmantotas arī citas savam laikam jaunas tehnoloģijas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!