Foto: Shutterstock
Ilgtermiņa īres tirgu šobrīd papildinājuši dzīvokļi, kas agrāk tika piedāvāti īstermiņa īrei, jo daļa izīrētāji, pielāgojoties situācijai tūrisma nozarē, izvēlējušies dzīvokļus izīrēt ilgākam termiņam, teikts jaunākajā "Latio" mājokļu apskatā.

Ekskluzīvo dzīvokļu īpašnieki cenas nav mainījuši. Dažkārt īres cena tiek nokaulēta, bet šādi gadījumi pastāvējuši vienmēr. Ārkārtas situācijā daudzi īrnieki lūdza izīrētājiem samazināt īres maksas, jo bija sarukuši ienākumi vai tika zaudēts darbs. Solidaritātes nolūkos daļa izīrētāju nāca pretī īrniekiem.

Kā norāda eksperti, renovētie vienistabas dzīvokļi, ko vēl nesen labprāt pirka īstermiņa izīrēšanai – daļēji zaudējuši pievilcību, savukārt "Airbnb" dzīvokļu īpašnieki spiesti dzīvokļus izīrēt ilgtermiņa īrniekiem un vasaras mēnešos samierināties ar 20-50% ieņēmumu kritumu;

Liepājā, atšķirībā no Rīgas, īstermiņa īre (tajā skaitā "Airbnb") vasarā aktivizējās, tāpat kā iepriekš (cenas ir samazinājušās, salīdzinot ar 2019. gadu). Rudenī šie dzīvokļi nodoti ilgtermiņa īrei (6 mēnešu īrei), kā ierasts. Tas skaidrojams ar sezonas tūristu plūsmu no Lietuvas. Daudziem lietuviešiem pieder īpašumi Latvijas piekrastē, tajā skaitā Liepājā, un viņi labprāt izvēlas šeit atpūsties arī Covid-19 laikā.

Valmierā tiek novērots pieprasījums gan mājokļu īrei, gan iegādei, taču piedāvājums ir nepietiekošs. Ne viss piedāvājums nonāk sludinājumos, jo pircēja/īrnieka atrašana nesagādā grūtības, ja cena atbilst tirgus situācijai. Novērojumi liecina, ka īrnieki "gaida rindā" uz ilgtermiņa īres piedāvājumiem.

Īres tirgus Zemgales pilsētās ir aktīvāks, norāda eksperti. Dārgāku īpašumu īrnieki meklē lētākus īpašumus (ja tos ietekmējis Covid-19). Piedāvājuma trūkuma dēļ, mājas, kas tiek piedāvātas īrei, tiek izīrētas ļoti ātri. Arī studenti atgriežas Jelgavā un meklē dzīvokļus īrei. Izīrētājiem īrnieku atrašana nesagādā grūtības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!