Foto: Shutterstock

Lai arī šā gada otrajā ceturksnī Latvijas uzņēmēju noskaņojums joprojām bija pesimistisks, pakalpojumu sniedzēju noskaņojumu optimistiskāku padara IT nozare, liecina "Citadele Index" pētījums.

Bankas "Citadele" Ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece portālam "Delfi" pavēstīja, ka šā gada otrajā ceturksnī kopējais uzņēmēju noskaņojums Latvijā joprojām nav sasniedzis optimisma slieksni – "Citadele Index" vērtība ir 48,07 punkti, kas ir par 1,38 punktiem mazāk nekā pirmajā ceturksnī.

Vistuvāk optimisma slieksnim ir pakalpojumu sniedzēji, kuru "Citadele Index" vērtība sasniegusi 49,08 punktus (pesimisma – optimisma robežlīnija ir 50 punkti). Padziļināta analīze atklāj, ka pakalpojumu sniedzēju noskaņojumu padara optimistiskāku IT nozare, kas ir ar izteikti optimistisku noskaņojumu skatā uz nākotni.

"Pakalpojumu sniedzēju pozitīvismu būtiski ceļ IT nozare, kas līdzās kokmateriālu un pārtikas jomai kļuvusi par trešo lielāko eksportētāju, no eksporta smagsvaru trijnieka "izspiežot" transporta pakalpojumus," norāda bankā.

Bankas "Citadele" ekonomists Mārtiņš Āboliņš kopējo uzņēmēju diezgan pesimistisko noskaņojumu skaidroja ar emocionālā pacēluma kritumu, ko ietekmē sezonalitāte. Proti, tuvojoties gada nogalei, uzņēmēju optimisms tradicionāli mazinās. Turpretim IT nozares optimismam ir ekonomisks pamatojums: "Pieprasījums pēc IT produktiem un vietējo uzņēmēju spēja tos saražot, uzņēmējiem nākotnē ļauj skatīties cerīgi. Jau šobrīd IT, profesionālie un finanšu pakalpojumi kļuvuši par trešo lielo eksporta "smagsvaru", kas veido būtisku pienesumu valsts ekonomikai. Tādējādi trīs galvenie eksporta "vaļi" šobrīd ir kokapstrāde, pārtika un apvienotais profesionālo pakalpojumu bloks, šogad pirmo reizi eksportā apsteidzot transporta nozari."

Pēc viņa teiktā, globālie sociālekonomiskie un politiskie procesi vedina domāt, ka arī turpmāk IT un finanšu pakalpojumi savu pienesumu eksportā tikai kāpinās. "Tuvākajos gados dažādu profesionālo pakalpojumu eksports varētu kļūt par vadošo eksporta nozari Latvijā," vērtēja Āboliņš.

"Citadele Index" liecina – lai arī IT nozarē uzņēmēju noskaņojums nesasniedz pesimisma – optimisma robežlīniju, taču savās nākotnes prognozēs IT uzņēmumi ir pārliecinoši optimisti un paredz strauju izaugsmi arī turpmāk.

Kompānijas "SAF Tehnika" valdes priekšsēdētājs Normunds Bergs uzsvēra IT jomas aizvien izteiktāko dominanci pār citām nozarēm: "Piecu gadu laikā IT nozare pusi Latvijas iedzīvotāju būs atstājusi bez darba, cilvēkresursus aizstājot ar robotiem. Cilvēks tādās profesijās kā šoferis, pastnieks, pavārs, sētnieks, celtnieks vispār vairs nebūs vajadzīgs, un tas attiecināms arī uz daudzām citām profesijām."

Viņš arī skaidroja, ka kopējais IT īpatsvars Latvijā ir labāks nekā, piemēram, kaimiņvalstij Igaunijai, taču igauņiem ir spēcīgāks mārketings un reklāma, kā arī "Skype", kas iznesa un notur Igaunijas vārdu starptautiskā apritē. Latvijas uzņēmumi lielākoties sniedz pakalpojumus, kas prasa vairāk resursu un ir darbs bez pievienotās vērtības, atzina Bergs.

"Ja vēlamies tiešām pelnīt un radīt starptautiski spēcīgu reputāciju, IT nozares uzņēmumu profilu nepieciešams mainīt," uzsvēra Bergs.

Jauno tehnoloģiju koprades telpas "TechHub Riga" izpilddirektors Dāvis Suneps tikmēr uzsvēra, ka joprojām nepieciešams kāpināt jauniešu interesi par IT kā savu nākotnes profesiju.

"Citadele Index" ir pētījums, ko banka "Citadele" Latvijā veic kopš 2004. gada. Katru ceturksni tiek aptaujāti 750 uzņēmumu īpašnieki un to vadītāji, tā rezultātā no pirmavota iegūstot ieskatu par ekonomisko stāvokli valstī, nozarē un uzņēmumā un prognozi nākamajiem sešiem mēnešiem. Uzņēmēju aptauju un datu apkopojumu nodrošina SKDS.

"Citadele" ir trešā lielākā banka Latvijā pēc klientu skaita. 75% plus viena bankas akcija pieder grupai starptautisku investoru, kurus pārstāv investīciju kompānija "Ripplewood Advisors LLC", pārejās akcijas ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) īpašumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!