Foto: Pixabay

Latvijā strādājošie uzņēmumi piesaistījuši vairākus simtus augsti kvalificētu speciālistu no Krievijas un Baltkrievijas, kuriem varētu nākties pamest darbu, ja atbalstu gūs plāni nepagarināt izsniegtās termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) kaimiņvalstu pasu turētājiem. Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) bažījas, ka izmaiņu dēļ darbu varētu beigt vairāki jaunuzņēmumi, kurus Latvijā izveidojuši Krievijas un Baltkrievijas pilsoņi, šeit saņemot tā dēvētās "start-up" jeb jaunuzņēmumu vīzas. Savukārt paši uzņēmumi neskaidrību dēļ no komentāriem distancējas.

Iekšlietu ministrija ir sagatavojusi grozījumus Imigrācijas likumā, kas paredz līdz 2023. gada 30. jūnijam pārtraukt atkārtotu termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, turklāt piedāvātais regulējums ietekmēs darba devēju iespējas turpināt darba attiecības ar viesstrādniekiem no abām kaimiņvalstīm. Valdība par šiem grozījumiem varētu lemt nākamnedēļ.

Latvijā šobrīd "start-up" vīzas ir aktīvas 207 Krievijas un 54 Baltkrievijas pilsoņiem. Šādas TUA Latvijā izsniedz kopš 2018. gada, piešķirot tās jaunuzņēmumu dibinātājiem no trešajām pasaules valstīm un viņu ģimenes locekļiem. LIAA vērtē ārzemnieka iesniegumā norādīto aktivitāšu atbilstību Jaunuzņēmumu darbības atbalsta likumam un sniedz atzinumu Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP), kura ir gala lēmuma pieņēmēja par TUA izsniegšanu vai noraidīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!