Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ar tiesas lēmumu otrdien, 13. jūlijā, izbeigts AS "Valmieras stikla šķiedra" tiesiskās aizsardzības process (TAP) saistībā ar TAP plāna izpildi, uzņēmumam veiksmīgi pārstrukturējot savas parādsaistības, informē "PricewaterhouseCoopers Legal". Uzņēmumā vērtē, ka šis ir Latvijas vēsturē gan saistību apjoma, gan sarežģītības ziņā ievērojamākais tiesiskās aizsardzības process, nodrošinot uzņēmuma turpmāko darbību un saglabājot esošās darba vietas. Procesa veiksmīgais iznākums ir īpaši būtisks pandēmijas radīto finanšu grūtību kontekstā, kad uzņēmumiem arvien aktuālāki kļūst Maksātnespējas likumā paredzētie saistību pārstrukturēšanas rīki.

Pēc AS "Valmieras stikla šķiedra" meitas uzņēmuma finansiālo grūtību rašanās ASV tirgū, uzņēmums 2019. gada rudenī pieņēma stratēģisku lēmumu izmantot Maksātnespējas likumā paredzēto rīku parādsaistību pārstrukturēšanai, iesniedzot tiesā pieteikumu par tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanu. Tiesiskā aizsardzības procesa ietvaros "Valmieras stikla šķiedra" izstrādāja tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, paredzot tajā strukturētus maksājumus esošajiem kreditoriem un darbības uzņēmuma finansiālā stāvokļa uzlabošanai.

Tiesiskās aizsardzības procesa gaitā AS "Valmieras stikla šķiedra" veiksmīgi īstenoja vairākas secīgas stratēģiskas darbības, kas uzlaboja uzņēmuma finansiālo stāvokli – tika pārdoti un likvidēti tai piederošie meitasuzņēmumi, panāktas jaunas vienošanās ar lielākajiem kreditoriem un piesaistītas jaunas ārvalstu investīcijas. Rezultātā AS "Valmieras stikla šķiedra" ir pilnībā izpildījusi tās tiesiskās aizsardzības procesā noteiktos mērķus, uzlabojusi uzņēmuma finansiālo stāvokli, visa procesa laikā turpinot tās saimniecisko darbību un saglabājot darba vietas.

AS "Valmieras stikla šķiedra" tiesiskās aizsardzības procesā uzraugošās personas pienākumus pildīja zvērinātu advokātu biroja "PricewaterhouseCoopers Legal" vadošais partneris, zvērināts advokāts Jānis Lagzdiņš, kurš atzinīgi novērtēja konstruktīvo un kvalitatīvo sadarbību ar uzņēmuma vadību. "AS "Valmieras stikla šķiedra" būtu jākalpo par labu piemēru un pierādījumu tam, ka finansiālām grūtībām ne vienmēr ir jānoslēdzas ar uzņēmuma maksātnespēju vai likvidāciju, bet iespējams veiksmīgi izmantot līdz šim Latvijas uzņēmējdarbības vidē pārāk maz un novēloti izmantotos rīkus finansiālā stāvokļa atveseļošanai," teic Lagzdiņš.

"PricewaterhouseCoopers Legal" preventīvās parādu pārstrukturizācijas, tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas prakses jomas eksperts, Ričards Freimanis norāda uz nepieciešamību finansiālā stāvokļa pasliktināšanās gadījumā uzņēmumiem rīkoties izlēmīgi, laicīgi piesaistot nepieciešamo atbalstu un uzsākot konstruktīvas sarunas ar kreditoriem. AS "Valmieras stikla šķiedra" tiesiskās aizsardzības process norāda uz nepieciešamību īpaši apjomīgos saistību pārstrukturēšanas gadījumos pulcēt starpdisciplāras komandas, kas spēj uzņēmuma vadībai nodrošināt atbalstu gan finanšu, gan juridiskajos jautājumos. Diemžēl uzņēmēji Latvijā nav plaši informēti par alternatīvām maksātnespējas procesa ierosināšanai un uzņēmējdarbības kultūrā tiesiskās aizsardzības procesi vēsturiski ir maz apgūti. Šādai praksei būtu jāmainās īpaši pēc Covid-19 pandēmijas izraisītajām negatīvajām sekām, kad uzņēmējdarbība ir pakļauta sarežģījumiem naudas plūsmā – normatīvajos aktos jau ir paredzēti risinājumi šādiem negatīviem apstākļiem un tie ir jāizmanto.

Jau vēstīts, ka Vidzemes rajona tiesa Valmierā 2019. gada 18. jūnijā pieņēma lēmumu par stikla šķiedras ražotājas "Valmieras stikla šķiedra" tiesiskās aizsardzības procesa lietas ierosināšanu. Finanšu resursu piesaistes ietvaros, lai izveidotu ASV ražotni un nodrošinātu otrās fāzes objekta darbību, ASV ražotne noslēdza kredītlīnijas līgumu ar banku, kas bāzēta ASV. Lai nodrošinātu parāda saistību, kas izrietēja no attiecīgā kredītlīnijas līguma, nodibināšanu, "Valmieras stikla šķiedra" izsniedza galvojumu par labu bankai. Ņemot vērā, ka ASV ražotne nespēja izpildīt no kredītlīnijas līguma izrietošās saistības, banka 2019. gada 10. jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu un uzkrātos procentus par kopējo summu 3 013 148 ASV dolāri. Diemžēl sabiedrībai nebija iespējams veikt tūlītēju un pilnīgu ar galvojamu nodrošinātā aizdevuma atmaksu.

Uzņēmumam bija arī būtiskas parādsaistības sindicēto aizdevumu ietvaros par summu vismaz 67 014 370 eiro un vismaz 17 836 071 ASV dolāru apmērā attiecībā pret vēl divām bankām, tādējādi bankas, kura 2019. gada 10. jūnijā pieprasīja "Valmieras stikla šķiedrai" nekavējoties atmaksāt aizdevuma pamatsummu, prasījums faktiski izraisīja saistību neizpildes gadījumu arī attiecībā uz sindicēto aizdevumu līgumiem ar tajā esošajām divām citām bankām. Šo apstākļu rezultātā "Valmieras stikla šķiedra" nonāca finansiālās grūtībās, un tādēļ vispiemērotākais risinājums bija pieteikuma par tiesiskās aizsardzības procesa ierosināšanu iesniegšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!