Foto: DELFI

Šobrīd uz zemes gabala Dzelzavas ielā 75B, Rīgā, aug kļavas, liepas, bērzi un citi koki, taču zemes īpašniece SIA "Investīciju aģentūra" ierosinājusi tos nocirst, lai varētu sākt, iespējams, "Lidl" lielveikala būvniecību. Šāds ierosinājums gan pamatīgi satraucis vietējos iedzīvotājus, savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs sociālajā tīklā "Facebook" solījies pieskatīt kokus un norādījis, ka "Lidl" lielveikals nav sliktākais, ko var atvērt apkaimē.

Ja Purvciemā tiks atvērts "Lidl" veikals, tas būs pirmais šī Vācijas zemo cenu tīkla veikals Latvijā. Portālam "Delfi" gan neizdevās sazināties ar ieceres attīstītājiem.

Līdz šim "Lidl" veikali Baltijā bija pieejami tikai Lietuvā – pērn jūnijā tika atvērti pirmie 15 veikali, un tolaik tūkstošiem cilvēku stāvēja rindās, lai jaunajos veikalos iepirktos pirmie. Šā gada pavasarī medijos izskanēja, ka "Lidl" interesējas par iespējām uzsākt darbu Igaunijā.

Pirmo reizi par iespējām sākt tirdzniecību Latvijā un Lietuvā "Lidl" interesējās jau 2002. gadā, taču plāni netika realizēti.

Portāls "Delfi" piedāvā atskatu uz "Lidl" sākotnējiem plāniem un pašlaik piedāvāto.

Par koku izciršanu veikala būvniecībai Dzelzavas ielā vēl lems

Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) otrdien tīklā "Facebook" ierakstīja, ka kopā ar Mājokļu un vides komitejas vadītāju Vjačeslavu Stepaņenko meklējis risinājumus koku saglabāšanai zemesgabalā Dzelzavas ielā 75B. "Strādāsim kopā ar projekta autoriem un būvniekiem. Domāju, ka kokus izdosies saglabāt," vēsta viņa ieraksts.

Trešdien noslēdzās publiskā apspriešana, kurā ikviens varēja izteikt viedokli par vai pret koku nociršanu. Pēc tās Rīgas būvvalde apkopos iedzīvotāju viedokļus, savukārt Apstādījumu saglabāšanas komisijas locekļi tos izvērtēs un pieņems lēmumu par koku ciršanas atļaujas izsniegšanu vai neizsniegšanu, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē (RD).

Rīkot publisko apspriešanu par sešu kļavu, 12 liepu, trīs egļu, vienas zirgkastaņas, piecu bērzu, viena zeltzaru vītola, viena pīlādža un vīksnas nociršanu 10. jūlija sēdē nolēma Apstādījumu saglabāšanas komisija.

Uz jautājumu, vai Dzelzavas ielā patiesi paredzēts būvēt Vācijas zemo cenu lielveikalu "Lidl", RD vien atbildēja, ka koku izciršanu ierosinājusi zemes īpašniece "Investīciju aģentūra" un "būvniecības iecere vēl nav ierosināta". Savukārt paziņojumā par koku izciršanas publisko apspriešanu norādīts, ka objekts ir "lielveikala jaunbūve".

SIA "Investīciju aģentūra" īpašniece ir SIA "Triaito Latvija", secināms no informācijas "Lursoft" datubāzē. Pērn starp "Investīciju aģentūru" un SIA "MMS Property Solutions" noslēgts nekustamā īpašuma pirkuma līguma notariālais akts par nekustamā īpašuma pārdošanu, liecina Zemesgrāmatas dati. Atzīme Zemesgrāmatā veikta pagājušā gada 7. decembrī.

Uzņēmums "MMS Property Solutions" pilnībā pieder Vācijas ''CE-Beteiligungs-GmbH" – tam pašam uzņēmumam, kam piederēja šobrīd likvidētais "Lidl Latvija". "Lidl Latvija" tika dibināts 2002. gadā, bet no Uzņēmumu reģistra tas izslēgts 2011. gadā.

Ar uzņēmumu "MMS Property Services" portālam "Delfi" pagaidām nav izdevies sazināties.

Mēģinājums ienākt Latvijā "treknajos gados" cieta fiasko

"Lidl" lielveikalu ķēde Latvijā mēģināja ienākt arī pirmskrīzes gados, liecina ziņu aģentūras LETA arhīvs. Toreiz saskaņā ar mediju vēstīto tika lēsts, ka uzņēmums ekspansiju sāks reģionos un varētu atvērt pat līdz 20 veikaliem gada laikā.

Par vienu no pilsētām, kur būvēt "Lidl" veikalu, tika izraudzīta Jelgava, taču pilsētas centrā neizdevās atrast piemērotu zemes gabalu un vienoties par būves vizuālo izskatu. "Lidl" pārstāvji vēlējušies lielu zemesgabalu, uz kura uzcelt vienkāršu angāra tipa veikalu, bet ar šādu ēkas risinājumu neesot bijusi mierā Jelgavas dome, līdz ar to abu pušu sarunas beigušās bez rezultātiem, 2004. gada septembrī vēstīja Jelgavas avīze.

2004. gada janvārī mediji ziņoja, ka pirmais "Lidl" veikals Latvijā varētu tikt atvērts 2005. gada sākumā, pēc tam tika prognozēts, ka tas darbu sāks pavasarī. Tiesa gan, tas nenotika, un 2006. gadā, tā arī neatverot nevienu veikalu, "Lidl" paziņoja par aiziešanu no Latvijas tirgus un iepriekš iegādāto 22 zemes gabalu pārdošanu. Atsaucoties uz biznesa avīzes "Handelsblatt" vēstīto, laikraksts "Diena" vēstīja, ka šādu lēmumu uzņēmums pieņēmis, jo tirgus esot pārāk mazs.

''Lidl" darbojas zemo cenu veikalu segmentā un ir viens no lielākajiem mazumtirdzniecības tīkliem Eiropā.

Pagājušogad vasaras sākumā vairākās Lietuvas pilsētās tika atvērti 15 "Lidl" veikali – pieci Viļņā, Kauņā divi, bet pa vienam Klaipēdā, Šauļos, Marijampolē, Mažeiķos, Telšos un Alītā. Šobrīd Lietuvā ir vairāk nekā 20 "Lidl" veikalu.

"Lidl Lietuva" šī gada sākumā informēja, ka triju gadu laikā Lietuvā investējis ēkās, zemē un iekārtās kopumā vairāk nekā 120,6 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!