Foto: Shutterstock

Pirmdien nav notikusi izsole, kurā bija paredzēts pārdot 51,7 miljonu latu prasījuma tiesības pret Latvijas nacionālo lidsabiedrību AS “Air Baltic Corporation” (“airBaltic”), jo neviens nebija samaksājis nepieciešamo nodrošinājumu – 1 miljonu latu, portālu “Delfi” informēja maksātnespējīgās AS “Latvijas krājbanka” (“Krājbanka”) administratora “KPMG Baltics” preses pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Uz izsoli gan ieradās kompānijas "Eurobalt Junipro" pārstāvji, kas vēlējās piedalīties izsolē bez prasītā nodrošinājuma iemaksas, taču tas ir pretēji izsoles noteikumiem.

Šādā veidā "Eurobalt Junipro", kas jau iepriekš bija mēģinājuši ierosināt bijušā "airBaltic" akcionāra SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) maksātnespēju uz apstrīdētu prasījumu pamata, centusies panākt sev izdevīgu risinājumu, pārkāpjot izsoles noteikumus, uzsvēra Fīrmanis.

Par tālāko lietas risinājumu administrators lems tuvākajā laikā.

SIA „Eurobalt Junipro" valdes loceklis Gunārs Silavs portālam "Delfi" atzina, ka 4.novembrī uzņēmums vēlējās piedalīties „KPMG Baltics" rīkotajā izsolē, kurā bija paredzēts pārdot SIA „Atlantijas Biroji" iegūtās prasījuma tiesības pret "airBaltic" 51,7 miljonu latu apmērā. Diemžēl uzņēmuma pārstāvji tālāk par "ēkas Ganību dambī 17a foajē netika", jo ieeju liedza administratora nolīgtie apsargi.

Uzņēmuma amatpersona atgādināja, ka "KPMG Baltics" dalībai izsolē kā nodrošinājumu noteicis 1 miljonu latu iemaksu. Iepriekš SIA „Eurobalt Junipro" bija vērsies pie administratora ar lūgumu apstiprināt, ka izsoles priekšmeta neskaidrību gadījumā administrators šo 1 miljonu latu nodrošinājumu atmaksās. Administrators līdz izsoles dienai atbildi nebija sniedzis, tādejādi faktiski apstiprinot, ka iemaksātais 1 miljons latu paliks administratora rīcībā pat tad, ja pārdodamās tiesības ir neskaidras un tādēļ pretendents nepiedalīsies izsolē.

Tādējādi secināms, ka izsole ir ar fiktīvu raksturu nolūkā nepielaist trešās personas, kurām ir patiess nodoms iegādāties prasījuma tiesības, norāda Silavs.

„Eurobalt Jnipro" pauž neizpratni, ka administrators tirgo „zem segas" iespējami apslēptu mantu, neļaujot pārliecināties par mantas esamību un tās sastāvu pat tad, ja ir samaksāts prasītais 1 miljons latu.

Šādu administratora SIA „KPMG Baltics" rīcību uzņēmums plāno lūgt izvērtēt tiesai.

"Lursoft" datu bāzē pieejamais 2006.gadā dibinātā juridisko pakalpojumu sniegšanas uzņēmuma 2012.gada pārskats liecina, ka tas apgrozījis 42 000 latus, bet gadu noslēdzis ar 24 234 latu peļņu.

Uzņēmuma 100% īpašnieks ir Silavs.


Jau vēstīts, ka "Krājbankas" un bankas "Snoras" administratori 4.novembrī bija paredzējuši izsolē pārdot "Krājbankas" meitas kompānijai SIA "Atlantijas biroji" piederošās prasījumu tiesības pret "airBaltic". Prasījumu tiesību nominālvērtība ir 51 679 917 lati, un tā ir arī izsoles sākumcena.

Līdzekļi no prasījumu tiesību pārdošanas ļautu veiksmīgi turpināt uzsākto norēķināšanos ar bankas kreditoriem, uzskata administratori.

"Krājbanka" un banka "Snoras" aizdeva bijušajam "airBaltic" akcionāram BAS vairākus desmitus miljonu latu, savukārt BAS ir aizdevusi un investējusi līdzekļus "airBaltic".

Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām par vairāk nekā 65,5 miljoniem eiro, "Krājbanka" un "Snoras" realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem.

Šo darījumu rezultātā "Krājbankas" meitas sabiedrība "Atlantijas Biroji" ieguva prasījuma tiesības pret "airBaltic". Lai atgūtu BAS aizdotos naudas līdzekļus, nolemts pārdot izsolē prasījuma tiesības pret "airBaltic".

"Krājbankas" administrators atgādina, ka BAS kapitāla daļas tika nodotas "Atlantijas birojiem", lai saglabātu, pirmkārt, kontroli pār bankas izsniegtā aizdevuma atgriešanu tā maksimālajā apmērā, kas tiktu izmantots, lai norēķinātos ar bankas kreditoriem.

BAS tiešās saistības pret "Krājbanku" vien ir vairāku miljonu latu vērtībā, bet kapitāla daļu nodošanas mērķis "Atlantijas birojiem" bijis nodrošināt aizsardzību pret BAS iepriekšējās vadības iespējamām prettiesiskām darbībām, kas varētu radīt ķīlas vērtības samazinājumu.

"KPMG Baltics" jau ir uzsācis norēķināšanos ar bankas kreditoriem.

Noguldījumu garantiju fondam, kas ir lielākais kreditors, gada laikā kopumā pārskaitīti 110 miljoni latu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!