Foto: F64
Ar neveiksmi noslēdzies pirms trim gadiem sāktais Latvijas liellopu uzpirkšanas projekts ar nolūku tos par labu cenu tirgot Šveicē, savukārt projektā pērnvasar par pusmiljonu eiro Jaunlutriņos uzbūvētais liellopu iepirkšanas centrs patlaban faktiski nedarbojas, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Kā ziņots, piena šķirņu liellopu audzētāju kooperatīvs "ABC projekts" Saldus novada Jaunlutriņu pagastā pērnvasar atklāja Latvijā pirmo liellopu savākšanas centru, ar AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") starpniecību ieguldot 500 000 eiro un plānojot sākt Baltijas liellopu masveida eksportu uz Šveici. Kā toreiz atzina kooperatīva vadība, bija plānots gaļas realizācijas apjomu palielināt no toreizējām 160 tonnām līdz pat 500 tonnām vienā mēnesī, aizstājot Šveicē ievedamo liellopu gaļu no Dienvidamerikas ar Baltijā izaudzēto.

Tomēr vairāki projektā iesaistītie zemnieki atzina, ka nav saņēmuši solīto samaksu par realizētajiem lopiem, savukārt projekta īstenotājam, gaļas un piena šķirņu liellopu audzētāju kooperatīvam "ABC projekts" šā gada 19.maijā Rīgas rajona Ziemeļu tiesā pieteikta maksātnespēja.

"Pieteicām maksātnespēju, jo nesaņēmām samaksu par nodotajiem lopiem, kas acīmredzot tika novirzīta projekta finansējuma atmaksai. Sākumā mums katram bija jāsamaksā līdzfinansējums līdz 30%. Daļa kooperatīva biedru samaksāja, daļa atteicās, jo neredzēja tūlītēju atdevi. Iespējams, projekts tika sākts pārāk strauji, ieguldot pārāk lielas summas un paļaujoties uz tā brīža augstajām iepirkuma cenām, kas vēlāk strauji krita," atzina zemnieki.

Viņi norādīja, ka Šveices iepircēji solīja par 20% augstākas cenas, taču problēma radās brīdī, kad iepircēji vēlējās pirkt divgadīgus bullīšus, kamēr vietējā tirgū ātri var realizēt jau pusgadu vecu teļu, īpaši nezaudējot finansiāli.

"Vietējā tirgū maksā 2,40 eiro par kilogramu dzīvsvara un ņem jau sešus septiņus mēnešus vecu teļu, kamēr šveicieši piedāvāja 2,80 eiro, bet ņēma tikai divgadīgus liellopus. Neatmaksājas barot tik ilgi, ja var samaksu dabūt tepat un uzreiz," sacīja uzrunātie zemnieki.

Savukārt "Altum" pārstāve Sandra Eglīte apliecināja, ka "ABC projektam" ir pieteikta maksātnespēja

""Altum"' kā nodrošinātais kreditors iesniegšanai maksātnespējas administratoram gatavo kreditora prasību, kā to paredz maksātnespējas likums," sacīja Eglīte.

SIA "Baltic Vianco Trading" vadītāja Alma Spangere atzina, ka uzņēmums apzinājis iepriekšējos "ABC projekta" biedrus un nelielos daudzumos atsācis liellopu iepirkšanu eksporta tirgiem.

"Projekts par liellopu iepirkšanu tika slēgts uz astoņiem gadiem, līdz ar to vēl līdz 2018.gadam ir līgumi. Esam apzinājuši iepriekšējos piegādātājus, kā arī uzpērkam liellopus no saimniekiem, kuru nebija kooperatīvā. Lopus kaušanai vedam uz Lietuvu, jo tur ir labākas cenas - līdz pat 3,30 eiro par kilogramu. Patlaban vedam divas kravas nedēļā, ar laiku paplašināsimies un būvēsim paši savu kautuvi," sacīja uzņēmēja.

Kā ziņots, "ABC projekts" dibināts 2006.gadā, apvienojot vairāk nekā 40 biedru un specializējoties gaļas un piena šķirņu liellopu vaislas materiāla realizācijā un ciltsdarba organizēšanā.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem kooperatīva apgrozījums 2014.gadā bija 456 704 eiro salīdzinājumā ar 428 941 eiro pirms gada, bet peļņa - 3628 eiro salīdzinājumā ar 16 286 eiro 2014.gadā. Pagājušā gada finanšu dati vēl nav publiskoti.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju SIA "Baltic Vianco Trading" reģistrēta 2015.gadā, pamatkapitāls ir 10 000 eiro.

Uzņēmuma apgrozījums pērn bija 236 496 eiro, bet peļņa - 17 114 eiro.

Uzņēmums pilnībā pieder Igaunijā reģistrētajai kompānijai "Baltic Vianco OU".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!