Foto: Publicitātes attēls

Saistībā ar AS "Augstsprieguma tīkls" jauno tarifu aprēķināšanas metodiku daļa mazo un vidēju uzņēmumu, kā arī mājsaimniecību var saskarties ar elektrības rēķinu palielināšanos, norāda Saeimas Tautsaimniecības komisijas vadītājs Ralfs Nemiro (KPV LV). Iespēju, ka elektrības rēķins pieaugs, aģentūrai LETA apstiprināja arī AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Izmaiņas varētu notikt, jo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) veido jaunu metodiku starp fiksēto un mainīgo tarifa daļu. Tās, kā aģentūrai LETA norādīja Jansons, sevišķi ietekmēt varētu tieši viņa uzņēmuma klientus – piemērotā maksa par elektrības pārvadi faktiski tiks sadārdzināta par 3,6%, kas veido vairāku miljonu eiro izmaksas gadā. Kā portālu "Delfi" informēja politiskais spēks "KPV LV", tad jau šobrīd "Sadales tīkla" pārvades pakalpojuma tarifs ir visaugstākais. Partija arī prognozē, ka tas palielināsies par 15% vai pat vairāk.

Kamēr daļai patērētāju par pārvades pakalpojumu var nākties maksāt vairāk, daļai izdevumi var sarukt. Jaunajā tarifu projektā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām, ir samazināta maksa par vienas kilovatstundas pārvadi gandrīz uz pusi (vidēji 45%). Kam pieaugs izmaksas? Tiem, kas uzstādīto jaudu neizmantos efektīvi. Atkarībā no patērētāju pieslēguma veida maksa par uzstādītās jaudas uzturēšanu pieaugs par vidēji 30%.Tāpat jaunā metodika ir ar mērķi samazināt tarifus uz "Sadales tīkla" rēķina.

"Augstsprieguma tīkls" iepriekš atzīmēja, ka līdz šim tarifu aprēķināšanas metodikā izdevumus saistībā ar pārvades tīkla uzturēšanu sedza no tā sauktajiem pārrobežu sastrēgumu vadības ieņēmumiem. Tas nozīmē – ja pārvades jauda starp dažādiem tirdzniecības apgabaliem ir nepietiekama un starp valstīm veidojas elektroenerģijas cenu starpība, pārvades sistēmas operatori var gūt ieņēmumus, likvidējot sastrēgumus un saņemot starpību starp cenām abos tirdzniecības apgabalos.

Ja līdz šim esošajā tarifā uzņēmuma izdevumi 6,5 miljonu eiro apmēra tika kompensēti no šiem ieņēmumiem, kas gūti, rodoties starpvalstu elektroenerģijas cenu starpībai, tad turpmāk šos ieņēmumus uzņēmums plāno novirzīt kapitālieguldījumu finansēšanai, tādējādi mazinot nākotnes tarifus un sniedzot ilglaicīgu efektu.

Kā medijus infomēja "KPV LV", tad Nemiro jautājumu par elektrības rēķina palielināšanos plāno drīzumā skatīt Saeimas komisijas sēdē.

Vēstīts, ka AS "Augstsprieguma tīkls", ieviešot maksu par jaudas uzturēšanu elektroenerģijas ražotājiem, no nākamā gada plāno samazināt pārvades tarifus un celt maksu par pārvades jaudas uzturēšanu, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētais tarifu projekts, kas iesniegts izskatīšanai SPRK.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!