No augusta iedzīvotājiem un uzņēmumiem jāmaksā ne tikai par patērēto elektroenerģiju, bet arī par tās piegādi. Par elektroenerģiju saņemtie rēķini pārsteiguši virkni uzņēmumu, tostarp elektronisko sakaru sniedzēju "Baltcom".

Pirms 1. augusta "Sadales tīkla" klienti maksāja vien par katras patērētās elektrības kilovatstundas piegādi, taču tagad patērētājiem ir jāmaksā arī fiksētā ikmēneša maksa par elektrības pieslēguma nodrošināšanu, bet maksa par elektrības piegādi ir samazināta.

Kā portālu "Delfi" ar uzņēmuma pārstāves Elīnas Dreimanes starpniecību informēja "Baltcom" valdes priekšsēdētājs Nikolā Buasēns, lai gan "Sadales tīkla" mērķis bijis saprotams, tā izpildījums liecina par nepārdomātību un sasteigtību.

Izmaiņas "Sadales tīkls" veica, lai veicinātu esošās jaudas izmantošanas efektivitāti, taču Buasēna ieskatā virknei uzņēmumu jaunās izmaiņas nozīmējušas ievērojami un nepamatotu elektrības izmaksu sadārdzinājumu, "kas neadresē izmaiņās izvirzīto mērķi - uzņēmumi jau pašlaik pieslēgumu jaudas izmanto efektīvi".

"Piemēram, "Baltcom" šo izmaiņu rezultātā elektrības izmaksas ir pieaugušas par vairāk nekā 30%. Gan SPRK [Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija], gan "Sadales tīkls" izprot pašreizējo situāciju, taču izmaiņas neplāno veikt," vērsa uzmanību uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

"Pārsteidzošākais ir tas, ka SPRK ir nozares uzraugošā iestāde. Vienlaikus, apstiprinot jauno tarifu struktūru un uzklausot nozares uzņēmumus, tā nav spējusi vai nav bijusi ieinteresēta risināt radušās problēmas," pauda Buasēns. "Aizvadītajā nedēļā SPRK solīja, ka izmaiņas ir iespējamas, taču aizvakar notikušajā Saeimas komisijas sēdē, kur deputāti uzklausīja vairāku nozaru pārstāvju pausto satraukumu, SPRK izteikumi neliecināja par to, ka šāda vienošanās būtu notikusi."

Ziņots, ka trešdien, 5. oktobrī, uz Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisiju tika aicināti AS "Sadales tīkls", Ekonomikas ministrijas (EM), Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un citu organizāciju pārstāvji, lai spriestu par nesenajām un vēl tikai briestošajām izmaiņām elektroenerģijas maksājumos.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis deputātus iepazīstināja ar sadales sistēmas pakalpojumu tarifu izmaiņām, kas ir spēkā kopš 1. augusta.

Viņš skaidroja, ka tas bija nepieciešams, lai veicinātu esošās jaudas izmantošanas efektivitāti, kā arī uzlabotu elektroenerģijas piegādes kvalitāti. Vienlaikus viņš vērsa deputātu uzmanību uz to, ka valstī fiksēta "nulles patēriņa" pieslēgumu problēma, proti, tie, kas patērē elektroenerģiju, maksā par tiem, kas to nepatērē. Latvijā ir aptuveni 120 000 pieslēgumu, kas nepatērē elektroenerģiju, tas ir aptuveni 10% no visu pieslēgumu skaita Latvijā. Līdz šim tie, kas elektroenerģiju nepatērēja, nemaksāja neko, tagad šiem patērētājiem jāmaksā par pieslēgumu.

Jaunie elektroenerģijas rēķini pārsteiguši ne tikai lauksaimniekus, bet arī LTRK. Organizācijas un kompānijas "Baltcom" pārstāve pastāstīja, ka uzņēmumam rēķins audzis par 11 000 eiro mēnesī. "Baltcom" izvērtējis, vai ir iespējams padarīt pieslēgumu efektīvāku, tomēr specifikas dēļ tas nav bijis iespējams. Uzņēmums šobrīd vērsies tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!