Foto: AFI

Latvijā ir ne tikai tādi novadi, kur ir ievērojams sabiedriskā sektora īpatsvars, bet arī tādi, kuros valsts un pašvaldību iestādēs strādā vairāk cilvēku nekā privātajā sektorā. Centrālā statistikas pārvalde speciāli "Delfi.lv" atlasīja informāciju par darba vietu skaitu visos Latvijas novados un pilsētās. Dalījums pēc sektora – privātā vai sabiedriskā – uzrāda ievērojamas atšķirības katrā pašvaldībā.

Lai privātajā sektorā darbinieks nopelnītu minimālo algu, kas kopš gada sākumā ir 370 eiro mēnesī, darba devējam kopā ar nodokļiem ir jāizmaksā 458 eiro, no kuriem uz rokas darbinieks saņem 272 eiro. Tas nozīmē, ka gandrīz 200 eiro aiziet nodokļos. Līdz ar to, lai vienam sabiedriskā sektora darbiniekam varētu izmaksāt vienu minimālo mēneša algu ar visiem nodokļiem, vienam privātā sektora darbiniekam ir jāstrādā 2,5 mēnešus par minimālo algu. Protams, šādi tiešā veidā valsts un pašvaldību budžetā netiek paredzēti līdzekļi darbinieku atalgojumam, bet tas ir vērā ņemams salīdzinājums.

Mēdz teikt, ka Rīga ir puse Latvijas. Vadoties pēc ekonomiskās aktivitātes un strādājošo skaita, tā tiešām ir taisnība. Rīgā ir nodarbināti vairāk nekā pusmiljons iedzīvotāju, Latvijā kopumā – nedaudz vairāk par vienu miljonu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!