Foto: LETA
Rīgas domes sēdē otrdien nolemts nodot atsavināšanai, pārdodot izsolē, pašvaldībai piederošu zemesgabalu starp Grēcinieku un Svaru ielu, tieši iepretī Melngalvju nama aizmugurējai sienai.

Zemesgabala kopējā platība ir 412 kvadrātmetri, un tas nav iznomāts, taču, tā kā Melngalvju namā patlaban atrodas Valsts prezidenta pagaidu rezidence, zemesgabalam ir piešķirts valsts aizsardzības objekta statuss. Aizsargjoslu likums nosaka, ka ap valsts aizsardzības objektiem ir aizliegta saimnieciskā darbība, kā arī citas darbības bez saskaņošanas ar valsts aizsardzības objekta valdītāju.

Rīgas domes Īpašuma departaments norāda, ka tas īpašuma vērtību nesamazināšot, jo nomas līgums ar Valsts prezidentu noslēgts līdz 2015.gada 31.decembrim un šajā laikā jaunajam īpašniekam būs iespēja veikt projektēšanas un sagatavošanās darbus, lai zemesgabalu attīstītu.

Opozīcijā esošās partijas "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputāti iebilda, ka Rīgas domei nevajadzētu steigties ar šī īpašuma pārdošanu, paužot bažas, ka pašreizējā situācijā par to nevarēs iegūt visizdevīgāko cenu.

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ir skaidrs, ka Rīgas pils netiks pabeigta ne 2015., ne 2016.gadā, līdz ar to ierobežojumi Melngalvju nama teritorijā, kamēr tur atradīsies Valsts prezidenta pagaidu rezidence, būs spēkā vismaz līdz 2017.gadam. Savukārt Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) atgādināja, ka nākamgad tiks sākta Okupācijas muzeja rekonstrukcijas otrā kārta, kas arī varētu apgrūtināt zemesgabala izmantošanu.

Opozicionāru iebildumi netika ņemti vērā, un domes sēdē nolemts pašvaldībai piederošo zemesgabalu Vecrīgā pārdot izsolē.
Rīgas domes Īpašuma departaments uzsver, ka par šāda veida nekustamajiem īpašumiem tirgū ir liela interese, par piemēru minot blakus esošo zemesgabalu Grēcinieku ielā, kurš arī atrodas aizsargjoslā ap Melngalvju namu.

Pērn 10.septembrī tiesu izpildītāja rīkotā izsolē šis zemesgabals tika pārdots par cenu, kura vairāk nekā divas reizes pārsniedza izsoles sākumcenu, līdz ar to lietderīga būtu arī pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma atsavināšana, pārdodot izsolē, uzskata departamenta vadība.

Atbilstoši Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas plānojumam un teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem teritorija atrodas centra apbūves teritorijā, kur primārā izmantošana ir intensīva jaukta apbūve ar daudzveidīgām komerciāla rakstura funkcijām un māju būvniecība, bet nav atļauta izmantošana ražošanas funkcijām. Zemesgabals atrodas centra apbūves teritorijas daļā ar dzīvojamās funkcijas īpatsvaru apbūvē virs 20% un perimetrālās apbūves teritorijā, un tas ir izmantojams apbūvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!