Foto: Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments

Lai nodrošinātu precīzus normālā augstuma mērījumus vietās, kur valsts ģeodēziskais vai Rīgas vietējais ģeodēziskais tīkls nepārklāj uzmērāmo teritoriju, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta speciālisti izstrādājuši un Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra publicējusi Rīgas pilsētas kvaziģeoīda modeli "Riga'20", informē Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.

Departamenta speciālisti, izmantojot Dānijas Tehniskajā universitātē radītu programmatūru "GravSoft", izveidojuši Rīgas administratīvai teritorijai un tās normālā augstuma mērījumiem kvaziģeoīda modeli (pret valsts ģeodēzisko tīklu standartnovire ar 1σ (68%) ticamību – 6 mm), kas turpmāk nodrošinās nepieciešamo ģeotelpisko pamatdatu ieguvi ekonomiskāk, kvalitatīvāk un ātrāk.

Izstrādātais kvaziģeoīda modelis "Riga'20" atbilst 2011. gada 15. novembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 879 "Ģeodēziskās atskaites sistēmas un topogrāfisko karšu sistēmas noteikumi" 18. un 21. punkta prasībām un ir pirmais kvaziģeoīda modelis Baltijas valstīs, kas radīts speciāli konkrētai pilsētai.

Kvaziģeoīda modeli "Riga'20" var izmantot, veicot globālās pozicionēšanas novērojumus ģeodēziskajos un topogrāfiskajos darbos, kā arī zinātniskos darbos, kur ir nepieciešama augstumu pārejas virsma no ģeodēziskiem augstumiem uz normāliem augstumiem, Rīgas pilsētas teritorijā vietās, kur valsts vai Rīgas vietējais ģeodēziskais tīkls nepārklāj uzmērāmo teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!