Foto: AFP/Scanpix

Sankcijām pakļauto personu izvairīšanās no sankcijām uzskatāma par Eiropas līmeņa kriminālpārkāpumu un arī var novest pie aktīvu konfiskācijas, Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas jautājums" sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis (JV).

Jau ziņots, ka pagājušā gada novembrī EK rosināja konfiscēt krievu aktīvus, kas iesaldēti, reaģējot uz Maskavas atkārtoto iebrukumu Ukrainā, lai tādējādi kompensētu Kijivai Krievijas nodarītos zaudējumus.

Taujāts, vai šāds risinājums nenonāks tiesā, kā tas notiek, piemēram, ar sankcijām pakļautajām personām, Dombrovskis uzsvēra, ka patlaban pie tā noris darbs. Patlaban iesaldētos Krievijas aktīvus var konfiscēt, balstoties uz spriedumiem kriminālprocesā atbilstoši attiecībās valsts likumiem, kurā šie aktīvi fiziski atrodas.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks, tirdzniecības komisārs atzīmēja, ka patlaban tiek vērtētas iespējas veidot uz jau esoša starptautiskā tribunālā bāzes, vai arī uz pilnīgi jauna starptautiskā tribunāla bāzes panākt veidu, kā sodīt Krieviju par tās atkārtoto iebrukumu Ukrainā, par tās pastrādātajiem kara noziegumiem un lemtu par līdzekļu konfiskāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!