Foto: F64

Ņemot vērā šī brīža ģeopolitisko situāciju un izteiktās cenu svārstības energoresursu tirgū, arvien biežāk siltumapgādes komersanti saskaras ar izaicinājumiem, slēdzot līgumus par kurināmā iegādi. Lai nodrošinātu sekmīgu dabasgāzes iepirkumu gaidāmajai apkures sezonai, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izveidojusi sarakstu ar dabasgāzes tirgotājiem, aicinot siltumenerģijas komersantus uzrunāt tos dalībai cenu aptaujās.

"Šobrīd, kad dabasgāzes piegādes no Krievijas daudzviet Eiropā ir ierobežotas vai pārtrauktas pilnībā, arī situācija Latvijas tirgū ar dabasgāzes līgumu slēgšanu ir būtiski mainījusies. To pastiprina arī ierobežotās transporta jaudas dabasgāzes importēšanai starp Eiropas valstīm. Likumsakarīgi, ka dabasgāzes tirgotāji piedāvā slēgt piegādes līgumus ar īsāku termiņu, pretēji situācijai pirms gada, kad dabasgāzes piegādes līguma slēgšana uz 12 mēnešiem bija ierasta prakse," skaidro SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Latvijas dabasgāzes tirgotāji šobrīd strādā pie alternatīvu dabasgāzes piegāžu nodrošināšanas kurināmā resursa importam, līdz ar to ne vienmēr spēj apzināt siltumenerģijas komersantu izsludinātos konkursus vai sagatavot piedāvājumus dabasgāzes piegādei. Tamdēļ dabasgāzes iepirkumu organizēšanas nolūkos SPRK aicina siltumapgādes komersantus konkursa izsludināšanās vietā izvēlēties cenu aptauju, uzrunājot vismaz trīs pretendentus no SPRK apkopotā dabasgāzes tirgotāju saraksta.

SPRK ir uzrunājusi SPRK uzturētajā reģistrā esošos dabasgāzes tirgotājus un apkopojusi tos, kuri ir izteikuši vēlmi piedalīties cenu aptaujā dabasgāzes piegādes nodrošināšanai siltumapgādes komersantiem. Ar sarakstu, ko turpmāk SPRK arī regulāri uzturēs, siltumapgādes komersanti ir aicināti iepazīties SPRK tīmekļvietnē.

"Lai izvairītos no situācijām, kad iepirkums noslēdzas bez rezultāta, kas var ietekmēt energoresursu cenu vai siltumenerģijas pakalpojuma pieejamību lietotājiem, īpaši būtiski ir nodrošināt, uzturēt, kā arī aktualizēt šādu komersantu sarakstu visu iesaistīto dalībnieku, īpaši lietotāju interesēs," skaidro Ozola.

Papildus SPRK tīmekļvietnē pieejams ieteikumu ceļvedis dabasgāzes cenas izvērtēšanai komersantiem ar lielu patēriņu, ja tiek slēgts jauns līgums par dabasgāzes iegādi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!