Foto: LETA
Piektdien, 3. martā, AS "Latvijas valsts meži" (LVM) akcionāru sapulcē apstiprināta jauna pagaidu padome, ņemot vērā, ka līdzšinējā padome pieņēmusi lēmumu vairs neturpināt darbu. LVM pagaidu padomē iecelti: Mārtiņš Līdums, Zane Driņķe, Mārtinš Gaigals, Sintija Ķikste un Edvīns Zakovics.

Kā skaidro uzņēmuma kapitāldaļu turētāja Zemkopības ministrija, LVM ir viens no lielākajiem valstij piederošajiem uzņēmumiem, tālab tā darbībā nedrīkst pieļaut pārrāvumu un atstāt to bez stratēģiskā uzrauga.

Mārtiņš Līdums ir atzīts meža nozares eksperts ar pieredzi iestāžu vadības jautājumos, meža nozares normatīvajā regulējumā un kompetencēm meža nozares zinātnisko un izglītības jautājumu integrēšanā uzņēmuma darbībā. Zane Driņķe ir biznesa augstskolas "Turība" profesore ar kompetencēm budžeta plānošanā, personālvadībā, stratēģisko plānu izstrādē un vadībā, kvalitātes vadības sistēmas pilnveidē un kontrolē. Mārtiņš Gaigals ir pieredzējis eksperts meža nozares stratēģiskajā un investīciju plānošanā, pārzina uzņēmumu attīstības procesu virzību, inovatīvu ideju ieviešanu un datu apstrādi. Sintijai Ķikstei ir kompetences starptautiskajā sadarbībā, publiskā iepirkuma procesa plānošanas, vadīšanas un uzraudzības jautājumos. Edvīns Zakovics ir meža nozares profesionālis ar ilggadīgu pieredzi gan mežsaimniecības ražošanas procesu pārvaldībā, gan korporatīvajā vadībā.

Jau tuvākajā laikā plānots izsludināt atklātu konkursu uz LVM padomes locekļu amatiem.

Jau vēstīts, ka no amata atkāpušies visi "Latvijas valsts mežu" padomes locekļi, tostarp ceturtdien, 2.martā, atlūgumu iesniedza arī padomes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis.

Pirmais pirms aptuveni divām nedēļām atlūgumu iesniedza Kaspara Ozoliņš. Publiskā paziņojumā par atkāpšanos viņš skaidroja, ka viņa kā neatkarīga padomes locekļa pienākumu pildīšana uzņēmumā turpmāk neesot iespējama. Šīs nedēļas pirmajā pusē atlūgumus uzrakstīja arī Aivars Tauriņš un Rinalds Muciņš.

"Delfi" arī ziņoja, ka auditorkompānija "KPMG Baltics" (KPMG) Pārresoru koordinācijas centra (PKC) uzdevumā izvērtēja pērn notikušās LVM valdes un padomes locekļu atlases atbilstību labas korporatīvās pārvaldības principiem, konstatējot dažas "atkāpes", kuras jāvērtē Zemkopības ministrijai.

"Latvijas valsts mežu" apgrozījums 2022.gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 566,577 miljoni eiro, kas ir par 39,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa pirms nodokļu nomaksas palielinājās divas reizes - līdz 258,485 miljoniem eiro.

"Latvijas valsts mežu" vienīgais īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja ir Zemkopības ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!